Netto (butik)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Netto Marknad Sverige AB
Nettobutik
Butik tillhörande Netto i den tyska staden Schwerin.
Org.nr 556615-2269
Typ Privat aktiebolag
Huvudkontor Sverige Falkenberg, Sverige
Nyckelpersoner Per Bank
Styrelseordförande
Bent Holm
Vd
Bransch Detaljhandel
Antal anställda 1 309 - December 2014
Historia
Grundat 2001
Ekonomi
Omsättning 4,670 miljarder SEK
Rörelseresultat 42,746 miljoner SEK
Vinst efter skatt 27,633 miljoner SEK
Tillgångar 2,209 miljarder SEK
Eget kapital 909,590 miljoner SEK
Struktur
Moderbolag Dansk Supermarked A/S
Övrigt
Slogan Mer för pengarna
Webbplats Netto.se
Fotnoter Siffror från 2014 års bokslut.[1]
Netto i Köpenhamn.

Netto är en dansk butikskedja med inriktning främst mot dagligvaror ägd av Dansk Supermarked-gruppen. Dess butiker finns förutom i Danmark även i Tyskland, Polen, Sverige och Storbritannien. Nettos maskot är en skotsk terrier vid namn Scottie, vilken även återfinns i kedjans logotyp.

Danmark[redigera | redigera wikitext]

Den första butiken öppnade år 1981 i Köpenhamn.

Den 28 mars 2001 meddelade Netto att man skulle köpa konkurrenten Suma. De 26 Sumabutikerna konverterades till Netto.

Sverige[redigera | redigera wikitext]

Netto i Bjärred.
En nettobutik i korsningen Sveavägen/Surbrunnsgatan i Stockholm. Butiken är numera nedlagd

I Sverige fanns det i slutet av 2013 155 st Nettobutiker.[2]. Netto driver egen grossistverksamhet med centrallager i Falkenberg (där även huvudkontoret ligger) och i Linköping. Netto tillhör alltså inte någon av de tre traditionella matbutiksgrupperna i Sverige (ICA, Coop och Axfood (Hemköp/Willys)).

Historia[redigera | redigera wikitext]

I slutet av 1990-talet började Netto fundera på att etablera sig i Sverige. Anledningen ska ha varit att utländska kedjor höll på att etablera sig i Danmark och att Netto därför måste söka nya marknader. I maj 2000 meddelade man dock att dessa planer lades i malpåse. I oktober samma år meddelade man att man åter letade efter en kedja att köpa.

I augusti 2001 meddelade Dansk Supermarked att de skulle inleda ett samarbete med ICA Ahold om en etablering av Nettokedjan i Sverige (och Norge, sades det). Detta samarbete innebar att ett hälftenägt företag bildades och att man samordnade inköp. EU-kommissionen godkände samarbetet i november.

Sedermera bildades företaget Netto Marknad AB som ägdes till hälften av båda företag. VD blev Mark Jensen. I mars 2002 meddelades att huvudkontoret förlades till Halmstad och senare byggdes Nettos centrallager där.

Den 8 maj 2002 öppnades den första butiken i Trelleborg. En vecka senare öppnades två butiker i Lund. De första etableringarna bestod främst av ombyggda ICA-butiker samt en del nybyggen. Efter ett års tid hade man öppnat ungefär 20 butiker. Till en början höll man sig inom Götalandsregionen.

I oktober 2003 meddelade man att man flyttar huvudkontor och huvudlager till Falkenberg. Under samma höst bytte man också VD till Thomas Jellum. Efter att under en tid övervägt en etablering norrut i Stockholm blev detta verklighet i augusti 2004.

I december 2006 låter man meddela att Dansk Supermarked köper 45 procent av ICA:s andelar i bolaget. Avtalet innebär också att ICA tar över 21 av Nettos butiker i Mälardalsregionen för att driva vidare dessa i egen regi. Under 2007 avvecklades butikerna i Mälardalsregionen.

2011 öppnade man ytterligare ett centrallager, denna gången i Linköping för att underlätta den pågående expansionen i Mälardalen.

6 mars 2013 öppnades första butiken i Stockholm, sedan avvecklingen 2007, på Hägerstensvägen 166[3]. Kort därefter öppnades ytterligare en butik i Stockholmsområdet, denna gång i Sollentuna.

Sortiment och inriktning[redigera | redigera wikitext]

Alla butiker har samma sortiment, sammanlagt 1500 varor som utgörs av ett fast sortiment samt kampanjartiklar. Kampanjartiklarna köps in från hela världen och är vanligtvis i butiken i en vecka. I sortimentet finns färskvaror såsom kött, ost och frukt & grönt. En stor del av sortimentet består också av godis, läsk och matvaror från kända märken.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Bokslut & Nyckeltal - Netto Marknad Sverige AB”. AllaBolag.se. http://www.allabolag.se/5566152269/bokslut. 
  2. ^ http://www.netto.se/omnetto/Press/Pages/Pressmeddelande.aspx?releaseId=10
  3. ^ http://www.netto.se/omnetto/Press/Pages/Pressmeddelande.aspx?releaseId=2

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]