Lidl

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Lidl Stiftung & Co. KG
Lidl-Logo.svg
Org.nr969667-6312 [1]
TypButikskedja
HuvudkontorTyskland Neckarsulm, Tyskland
NyckelpersonerKlaus Gehrig, Johan Augustsson (sverigechef) [2]
BranschDetaljhandel
ProdukterI första hand egna produkter, samt ett antal lokala produkter från respektive land.
Antal anställda315'000 (2018) [källa behövs]
Historia
Grundat1930-talet
GrundareDieter Schwarz[3]
Struktur
ModerbolagSchwarz Gruppe
Övrigt
Slogan"Allt annat är olidligt"
Webbplatswww.lidl-info.com

Lidl ([uttal: [ˈliːdl̩]) är en tysk livsmedelskedja som enbart har lågprisbutiker. Företaget har verksamhet i stora delar av Europa. Lidl är en så kallad "hard discount"-kedja, vilket beskrivits som en ovanlig kategori inom detaljhandeln i Sverige, men är vanligare i några andra europeiska länder – bland annat i Danmark och Tyskland. Denna form av dagligvaruhandel har som huvudsaklig affärsidé att, utöver fastsortimentet, köpa in tillfälligt sortiment som kedjan erbjuds av grossister och handlare som säljs till attraktiva priser ofta veckovis.

År 2002 hade Lidl 6 000 butiker (varav 3 000 utanför Tyskland) och år 2010 omfattade kedjan över 9 000 butiker. Stiftelsen Lidl Stiftung som äger Lidl kontrolleras av grundaren Dieter Schwarz med familj. Huvudkontoret ligger i Neckarsulm, Tyskland. Lidls grundarfamilj styr Schwarz-Group-stiftelsen. Stiftelsen äger också en annan livsmedelskedja i Europa: Kaufland. Tillsammans äger de över 9 900 butiker[källa behövs], har cirka 315 000 anställda (2018)[4] [källa behövs] och har en årlig omsättning på över 500 miljarder kronor (2010).[5]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Lidls historia går tillbaka till 1930 då Josef Schwarz gick in i Südfrüchte Großhandlung Lidl & Co i Heilbronn. Detta företag blev Firma Lidl & Schwarz Lebensmittel-Sortiments-Großhandel. 1944 var företaget förstört men återuppbyggdes efter kriget. 1972 blev Neckarsulm plats för huvudkontoret. 1973 började skapandet av dagens Lidl då grundarens son Dieter Schwarz började öppna lågprisbutiker. Den första öppnades i Ludwigshafen. För att undvika negativa associationer (Schwarzmarkt, svart marknad) gavs den nya butikskedjan namnet Lidl och inte familjenamnet Schwarz.

Lidl-butiker i Europa.

Butikerna[redigera | redigera wikitext]

Lidl-butik i Tyskland.

Lidl har butiker i Australien Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Tyskland, Finland, USA, Frankrike, Grekland, Storbritannien, Malta, Nederländerna, Italien, Irland, Kroatien, Österrike, Polen, Portugal, Rumänien, Serbien, Sverige, Slovakien, Spanien, Tjeckien, Ungern, Litauen och Franska Guyana. Butikerna, som i regel befinner sig någonstans mellan en närbutik och en stormarknad på storleksskalan, läggs oftast utanför stadskärnorna i för Lidl särskilt uppförda byggnader. De följer samma mönster och liknar varandra invändigt.

Lidl har gjort sig känt för att hålla låga priser; företagets slogan är Lidl lohnt sich (’Lidl lönar sig’) i Tyskland. I Sverige använder sig Lidl av slogan Allt annat är olidligt. Några punkter bakom prisnivån:

  • Effektiv distribution och logistik, centrerad till ett fåtal orter.
  • Reducerat sortiment.
  • Mycket stor andel egna märkesvaror (EMV).
  • Enkelt och enhetligt utformade butiker i billiga lägen utanför stadskärnorna.
  • Begränsad bemanning.
  • Försäljning direkt från pallen alternativt direkt ur lådan den levereras i.
  • Gemensam inköp av stora volymer genom internationell inköpsorganisation.

Lidl har ekologiska produkter under namnet Biotrend, ett läskedrycksvarumärke Freeway, ett märke Fairglobe syftande på rättvis handel och många fler egna märken.

Sortiment[redigera | redigera wikitext]

Alla butiker, med undantag av vissa butiker i city-lägen, har samma sortiment, sammanlagt runt 2 200 varor. Kedjan har egna varumärken som används över hela kedjan, eller anpassas till olika länders marknad, och erbjuder dessutom ett urval av typiskt tyska produkter.

Personal[redigera | redigera wikitext]

Lidl är en stor arbetsgivare med ca 315 000 anställda [källa behövs]. De har fått kritik, och fällts i domstol för antifackliga åtgärder [6] och har kritiserats för att ha dokumenterat de anställda. [7]

De anställda har, precis som hos konkurrerande kedjor, obligatoriska arbetskläder, hos Lidl vanligen mörka byxor och ljusblå tröjor eller skjortor med företagets logotyp på. Lidl har utbildade s.k. färskhetsspecialister som ofta bär en grön piké med texten "Färskt & Grönt - Varje dag". Utöver denna klädsel finns dokumenterade fall då kvinnliga anställda på Lidl i Tjeckien, Slovakien och Polen beordrats bära armbindel när de hade mens. [8]

Lidl i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Lidl-butik i Bergsjön.

Idag driver Lidl sammanlagt 203 butiker runt om i landet. Företaget har tre centrallager, ett i Halmstad, ett i Rosersberg utanför Stockholm, och ett i Örebro. Lidls huvudkontor ligger för närvarande på Anderstorpsvägen i Solna, men ett nytt huvudkontor på 15 000 kvadratmeter håller på att färdigställas i Barkarbystaden i Järfälla. Flytten till det nya kontoret är planerad till våren 2021.

I Sverige har Lidl sedan starten haft kollektivavtal för alla medarbetare. Detta då Sverige har starkare fackföreningar som kan sätta krav på företaget. I Tyskland betalar Lidl sina medarbetare ett högre lön än det är skrivet i kollektivavtalet. För alla medarbetare gäller den så kallade Lidl Minimilön på 12 Euro.

Lidls marknadsandel av dagligvaruhandel i Sverige var 2020 5 procent.[9] Lidls övergripande varumärkesstyrka har enligt BrandIndex vuxit signifikant från 14,8 till 16,9 mellan 1 okt 2019 och 30 sep 2020 jämfört med samma period året dessförinnan. Det innebär en klättring på 11 positioner från plats 86 till 75 av samtliga cirka 300 varumärken.

Lidl Sverige har satt höga hållbarhetsmål och siktar på att bli branschens mest hållbara kedja. Dit vill man nå bland annat genom att till 2025 minska plastanvändningen med 20 procent, minska matsvinnet med 50 procent och uteslutande köra med fossilfria godstransporter. Företaget bidrar till en hållbar och ansvarsfull odling av råvaror, och företaget satsar bland annat mycket på det ekologiska sortimentet som fortsätter att växa. Lidl har närmare 200 egna ekologiska varor och 16% av frukt- och gröntsortiment är helt ekologiskt. Av Lidls 4 300 produkter kommer 33% från svenska leverantörer. Lidl stöder även principerna för hållbart fiske och har 100 % Marine Stewardship Council-märkt vildfångad fisk i frysdiskarna.

2016 utsågs Lidl Sverige till årets Butikskedja på Retail Awards och var första dagligvarukedjan i Sverige som började att klimatkompensera. 2019 utsågs Lidl Sverige till Sveriges Bästa butikskedja i kategori livsmedel och 2020 utsågs Lidl Sverige till Sveriges Bästa butikskedja i kategori dagligvaruhandel. 2021 blev Lidl Sverige certifierade till Top Employer Sverige av det oberoende europeiska institutet Top Employer Institute.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]