Skotsk terrier

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Skotsk terrier
ScottishTerrier.jpg
Rasgrupp (FCI)Grupp 3, sektion 2
Lågbenta terrier
Rasgrupp (SKK)Grupp 3 Terrier
UrsprungslandStorbritannien Storbritannien
RasklubbSkottefederationen
SpecialklubbSvenska Terrierklubben
RasstandardFCI 73 Noia 64 mimetypes pdf.png PDF
Viktcirka 8,5–10,5 kg
Mankhöjd25–28 cm

Skotsk terrier är en hundras från Skottland i Storbritannien. Den är en lågbent, strävhårig terrier som blivit en lätt igenkännlig symbol för Skottland.

En skotsk terrier från W.E. Masons "Dogs of all Nations" 1915.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Highland Terrier var en beteckning som under 1800-talet skilde de olika skotska territyperna från de engelska terrierna. Från mitten av 1800-talet ökade populariteten för typen från trakterna runt Loch Rannoch och Black Mount i Perthshire. Dessa gick under namnet Aberdeen Terrier. När rasklubben bildades 1882 fick rasen sitt nuvarande namn, dock först efter strid med företrädare för övriga skotska terrierraser. Den första rasstandarden skrevs redan 1880. Första gången rasen visades i egen klass på hundutställning var 1886 i Westminster; på tidigare utställningar från 1860 i Birmingham kunde skotsk terrier beteckna samtliga skotska terrierraser. Som andra lågbenta terrier användes skotsk terrier från början till grytjakträv och grävling, samt som gårdshund för att hålla efter råttor och andra skadedjur. Men rasen gjorde succé på de första hundutställningarna och har sedan dess främst varit sällskapshund.

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Den skotska terriern är likt många andra terrierhundar en envis ras, men ändå villig att lära sig mycket. En skotsk terriervalp behöver lära sig att umgås med andra människor och hundar, för att inte bli svårhanterad senare [1]. En ägare till en skotsk terrier behöver mycket tålamod, visa tydligt ledarskap och behöver ge den mycket motion.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

En svart och en vit skotsk terrier.

De första skotska terrierna var inte svarta utan tigrerade (brindle). Den svarta färgen började uppträda under början av 1900-talet. Det finns även ljusa, vetefärgade skottar. Den skotska terriern är en stadig och kompakt hund, ett energiknippe. Huvud och svans bärs högt, öronen är upprätstående. Pälsen trimmas kort på kropp, nacke, hjässa och svans. Håret får växa långt på ben och mage samt för det karakteristiska terrierskägget.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Att välja hund, David Allerton, ISBN 978-91-7401-246-0

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]