Steve Strange

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Steve Strange
Steve Strange, lead singer of English New Wave group "Visage".jpg
Steve Strange (2014).
FödelsenamnSteven John Harrington
Född28 maj 1959
Newbridge, Monmouthshire, Wales
Död12 februari 2015 (55 år)
Sharm-el-Sheik, Egypten
BakgrundStorbritannien
Genrersynthpop, new wave, punk
RollSångare
Instrumentsång
År som aktiv1977 - 1986, 2004 - 2015
SkivbolagPolydor, EMI
ArtistsamarbetenThe Moors Murderers, The Photons, Visage, Strange Cruise, The Detroit Starrzz

Steve Strange (eg. Steven John Harrington), född 28 maj 1959 i Newbridge i Wales, död 12 februari 2015 i Sharm-el-Sheik i Egypten,[1] var en brittisk sångare och popikon, mest ihågkommen som en partyfixare och som frontman och sångare i Visage. Strange sägs ofta ha varit "ultimate new romantic (ultimata "nya romantikern") på grund av att hans stora påverkan på den brittiska klubbscenen på det tidiga 1980-talet och synthmusiken märks av än idag.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Strange föddes i Porthcawl i södra Wales. Han flyttade till London som femtonåring där han arbetade för Malcolm McLaren och blev vän med Glen Matlock i Sex Pistols. Han designade affischer, gjorde koreografin till videor och drev många nattklubbar, till exempel Blitz. Han medverkade också i musikvideon till David Bowies Ashes to Ashes 1980 innan han slog igenom med New romantic-bandet Visage.

1978 tog han över micken i "The Photons" efter sångaren David Littlers död. Snart startade han dock det egna bandet Visage tillsammans med Midge Ure och Rusty Egan. Snabb succé och flera hitsinglar (bl.a. "Fade to Grey", som toppade listorna i 21 länder) gav Strange och de andra medlemmarna i Visage stjärnstatus i Storbritannien och resten av (väst)Europa. Framgångarna blev dock färre och till slut splittrades gruppen 1984. Senare bildade Strange Strange Cruise med Wendy Wu, men det blev ett kortlivat projekt.

1985 åkte Strange till Ibiza, Spanien, där han gick med i den nystartade "Trance-rörelsen", där man besökte exotiska partyn för kändisar, bl.a. Sylvester Stallone. I början på 1990-talet var han värd på klubben Double Bass.

Strange var nära vän till Michael Hutchence i INXS, och när han dog tog det Strange hårt, vilket ledde till depression och några väl omskrivna snatteri-incidenter.

Stranges biografi, Blitzed!, publicerades 2002. Han startade sedan åter upp Visage tillsammans med musiker från andra moderna elektroband. Han spelade in Visages "mark II" första originalskrivna låt "In the Dark" som en del i musikduon Punx Soundcheck's debut-dubbelalbum "When Machines Ruled the World". Det släpptes i Europa hösten 2006. I november 2006 var han med i BBC:s realityserie "Celebrity Scissorhands" som är en del av BBC:s välgörenhetskampanj "Children in Need".

Den 12 februari 2015 avled Steve Strange efter en hjärtattack.

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Album[redigera | redigera wikitext]

Singlar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]