Nyköpings BIS

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Nyköpings BIS
HemortSverige Nyköping, Sverige
Aktiv1965-
VerksamhetFotboll
Friidrott
Tidigare verksamhetIshockey

Nyköpings BIS, eller Bissarna är en sportklubb i Nyköping i Sverige. BIS är en förkortning för Boll- och IdrottsSällskap vilket är en relativt ovanlig förkortning för en idrottsförening. Historiskt sett var det Nyköpings SK och Nyköpings AIK som var de ledande lagsportklubbarna i Nyköping som tampades i flera grenar. Vid årsskiftet 1965–1966 gick dessa två klubbar samman under namnet Nyköpings BIS.

Nyköpings BIS bedriver idag friidrott och fotboll. Herrlaget spelar i division 1 och har som bäst spelat i gamla division II åren 1971–1980. Serien var då Sveriges näst högsta division. Nyköpings BIS bedriver också en ungdomsverksamhet med cirka 600 aktiva ungdomar. Fram till och med 2003 har Nyköpings BIS ingen fotbollsverksamhet för damer. Numera existerar dock såväl damlag som flicklag.

Bissarna bedrev tidigare även ishockey-verksamhet men efter sammanslagning av ishockeysektionen med Nyköpings HockeyLag (NHL) 1990 sker ishockeyverksamheten i en separat förening. Det första namnet på det sammanslagna ishockeylaget var NH90 men föreningen heter idag Nyköpings Hockey.

Profiler[redigera | redigera wikitext]

  • Roger Landström, född 1946, av många ansedd som Nyköpings bästa fotbollsspelare genom tiderna. Given i juniorlandslaget. Värvades till AIK där skador satte stopp för karriären. En höjdpunkt kan ha varit de sju målen hemma mot Motala AIF i division 3 1970, en match som i praktiken säkrade seriesegern och uppflyttning till division 2, Sveriges då näst högsta serie (1).
  • Peter Berggren, född 1968, gick sedermera till Hammarby IF där han kom att göra många säsonger på Söderstadion innan han gick vidare för att avsluta karriären med att föra upp Enköpings SK i Allsvenskan i början på 2000-talet.
  • Björn Anklev, född 1979, spelaren som efter omskolning från back till forward gick vidare till Halmstads BK där hans allroundförmåga kom väl till pass. Spelade senare i BK Häcken och Örgryte IS .
  • Fredrik Holster, född 1988, är en spelare som spelat för BK Häcken i Allsvenskan. Dessutom har han deltagit i några ungdomslandskamper för Sverige. Fredrik spelar numera för Åtvidabergs FF i Superettan.
  • Pontus Nordenberg, född 1995, som åter spelar i klubben efter allsvenskt spel med Åtvidabergs FF och spel på Island med Víkingur Ólafsvík.
  • Adam Lundqvist, född 1994, U21-landslagsman som tillhör IF Elfsborg i Allsvenskan.
  • Enis Ahmetovic, född 1992, tidigare i storklubbar som IFK Norrköping, IF Sylvia, Landskrona BoIS, IK Brage. Efter succén i IK Brage 2016 fanns det stort intresse för vänsterbacken där bland annat Djurgårdens IF och Hammarby ville ha Enis signatur. Enis valde dock istället att vända hem till klubben i sitt hjärta Nyköping, för att försöka ta upp klubben i Superettan.

Ekonomi[redigera | redigera wikitext]

Genom åren har Nyköpings BIS haft en relativt stabil ekonomi. Detta beror på att man ser alla ungdomslag som i stort sett fristående från herrlaget. Herrlagets största sponsororer har under en lång period varit Peab, Saab, Max Hamburgerrestauranger, Sörmlands Sparbank och Miltronic AB, medan ungdomslaget helt på egen hand fått tjäna pengar genom egna sponsorer och andra evenemang, till exempel turneringar och försäljning av Bingolotter År 2006 fick förening dessutom ett ekonomiskt uppsving då Peab valde att bygga om arenan, som tidigare gick under namnet Rosvalla-hallen, nu under namnet Peab Arena.

Spelartruppen 2017[redigera | redigera wikitext]

Senast uppdaterad: 8 maj 2017[1]
Nr Land Pos Namn
1 Sverige  MV Edvard Setterberg
4 Gambia  MF Alige Barrow
5 USA  F Eric Friedlander
6 Sierra Leone  F Ishmael Koroma
7 Sverige  MF Samuel Kroon
8 Montenegro  MF Suad Gruda
9 Sverige  A Christoffer Hansebjer
10 Sverige  MF Dago Funes
11 Sverige  A Jesper Lindberg
13 Sverige  F Lennart Johansson
Nr Land Pos Namn
14 Sverige  F Simon Esséus
15 Sverige  MF Sal Jobarteh
18 Sverige  F Enis Ahmetovic
20 Sverige  F Pontus Nordenberg
21 Sverige  MF Oscar Karlsson
22 Sverige  A Carl Björk
23 Sverige  MV Fredrik Larsson
29 Sverige  A Christian Kouakou
32 Sverige  MV Emil Fnine
35 Haiti  F Andrew Jean-Baptiste

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Föreningen Äldre AIK 1940-2010
  1. ^ ”Truppen”. Nyköpings BIS. https://www.svenskalag.se/bissarnaherr/truppen. Läst 8 maj 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]