Oberoende listornas bro

Från Wikipedia
Oberoende listornas bro
Most nezavisnih lista
FörkortningMost (Bron)
LandKroatien Kroatien
PartiledareBožo Petrov
PartisekreterareKatarina Ujdur
Grundat17 november 2012
GrundareBožo Petrov
HuvudkontorKroatien Metković, Kroatien
Politisk ideologiKonservatism
Marknadsliberalism
Färg(er)Orange, blå
Partitidning(ar)Glas za Most
Sabor
Röstandel
13,51 %
Mandat
15 / 151
Europaparlamentet
Mandat
0 / 11
Kroatisk politik
Politiska partier
Val
Most-nl.com

Oberoende listornas bro (kroatiska: Most nezavisnih lista, akronym Most) är ett politiskt parti i Kroatien. Det grundades år 2012 i Metković och har sedan parlamentsvalet år 2015 femton mandat i Kroatiens parlament. Partiledare sedan grundandet är Božo Petrov.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Grundande[redigera | redigera wikitext]

Oberoende listornas bro (Most) grundades som ett lokalt parti den 17 november 2012 i Metković. En av grundarna var stadens borgmästare Božo Petrov. I övrigt bestod partiet mestadels av människor som inte hade ett politiskt förflutet men som ställde sig bakom valmanifestet som tagits fram i samband med partiets grundande.[1]

Från lokalt till nationellt parti[redigera | redigera wikitext]

År 2013 deltog Most i Metkovićs lokalval och fick då 46,25 %[2] av röstdeltagarnas röster vilket gav partiet 9 av 17 mandat i kommunfullmäktige. Därtill fick partiledaren Božo Petrov 67,94 % av rösterna i det andra och avgörande valet till Metkovićs borgmästare. I de samtidigt hållna landstingsvalen fick partiet 9,97 % av rösterna och mandat i Dubrovnik-Neretvas läns landstingsfullmäktige.[3]

I parlamentsvalet år 2015 valde Most att ställa upp på nationell nivå och runt om i landet anslöt partilösa och oberoende politiker till partiet. Most förespråkade bland annat en ansvarsfull finanspolitik, minskning av de offentliga utgifterna och statsskulden, skattesänkningar, reformer inom den offentliga sektorn och en effektivisering av den statliga administrationen, bland annat genom minskning av landets administrativa enheter (städer, län och kommuner). Partiet förespråkade vidare en expansiv penningpolitik, införandet av privat sjukvård i det kroatiska hälso- och sjukvårdssystemet samt inrättande av en allmän bank med uppgift att främja jordbrukssektorn och regional utveckling.

Parlamentariskt parti och regeringsmakt[redigera | redigera wikitext]

Sedan alla röster räknats meddelade den kroatiska valkommissionen att Most hade fått 13,51 % av rösterna i parlamentsvalet år 2015. Antalet röster gav partiet 19[4] mandat i parlamentet och Most var därmed det tredje största partiet i Kroatiens parlament. I det uppkomna politiska läget fick Most en vågmästarroll[5] sedan ingen av de två stora koalitionerna (Patriotiska koalitionen eller Kroatien växer) kunde skapa en majoritetsregering utan stöd från Most. Efter flera veckor långa förhandlingar med båda koalitionerna valde Most till slut att ge sitt stöd åt en HDZ-ledd regering (se regeringen Tihomir Orešković) i vilken Most vid tillsättningen var representerat genom 7 av 23 statsråd. Under förhandlingarnas gång förlorade Most fyra av totalt 19 mandat i Kroatiens parlament sedan tidigare medlemmar lämnat partiet eller uteslutits.

Partiledare[redigera | redigera wikitext]

Bild Partiledare Tillträdde Avgick
Božo Petrov 2012 Innehar ämbetet

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Most-nl.com Arkiverad 25 januari 2016 hämtat från the Wayback Machine. - Partiets officiella webbplats (kroatiska)
  2. ^ Metkovic-news.com (kroatiska)
  3. ^ Izbori.hr Arkiverad 4 mars 2016 hämtat från the Wayback Machine. - Kroatiska valkommissionens officiella webbplats (kroatiska)
  4. ^ Reuters.com (engelska)
  5. ^ Politico.eu (engelska)