Offshorefartyg

Från Wikipedia
AHTS-fartyget Havila Borgstein
Edda Freya fyller förråden i Ystad 2010.

Offshorefartyg är ett samlingsnamn för fartyg som arbetar inom offshoreindustrin ute till havs. Det finns flera olika typer av offshorefartyg.

  • Supply-fartyg (PSV - Platform Supply Vessel) används, som namnet antyder, för att frakta ut förnödenheter till oljeriggar. Allt som en oljerigg behöver, såsom bränsle (MGO - Marine Gas Oil) för generatorer, dricksvatten, drillvatten, reservdelar, mat och annan borrutrustning, fraktas dit med supply-fartyg. Även olika typer av betong i bulk (pulverform), som används för att fylla igen borrhålen, kan lastas i supplyfartyg. Vissa typer är barit, bentonit och cement. Dessa fartyg kan även lasta metanol, baseoil (en sorts paraffin), brine (saltlake) och lera (mud). Leran kan vara oljebaserad eller vattenbaserad och hålls i rotation av agitatorer (stora vispar) i tankarna för att innehållet i tankarna inte ska stelna.
  • Ankarhanteringsfartyg: För att förankra riggar placeras flera stora ankare i alla vinklar runt riggen. Då de ligger flera hundra meter från riggen måste man använda ankarhanteringsfartyg för att fästa ankaren i havsbotten.
  • Havsbogserare: För att flytta runt oljeriggar på havet använder man havsbogserare. Oftast flera stycken, en som drar rakt fram och två-tre stycken som ligger beredda om riggen skulle hamna ur kurs.
  • AHTS-fartyg: AHTS står för "Anchor Handling, Tug & Supply" och är alltså fartyg som är en kombination av de tre ovan nämnda fartygstyperna. De har bogserspel för att kunna ankarhantera och bogsera. Därtill har det även ett däck för att ta med reservdelar och annan utrustning, och invändigt har de tankar för att kunna exempelvis bränsle och vatten.
  • Konstruktions-fartyg används för installation och underhåll av oljeriggar och undervattensinstallationer. De har ett arbetsdäck och en eller flera kranar (SWL från 50 upp till 400 ton) i huvudsak för jobb på havsbotten och installationer (t.ex. produktions- eller borr-riggar, FPSO, mm). Ett annat användningsområde är installation av havsbaserade vindkraftverk. De allra flesta fartygen har en eller flera ROVer (Remotely operated vehicles) för jobb och inspektioner under havsytan.
  • Multisupport-fartyg (MSV - Multi Support (Diving) Vessel) är en mindre version av konstruktionfartyget och används för installation och underhåll av oljeriggar och undervattensinstallationer. De har ett arbetsdäck och kran (SWL upp till 200 ton) för hantering av material både internt och mellan PSV och eller installationer och ibland även för jobb på havsbotten. Ibland finns även dykarklocka och trycktank och/eller ROV ombord. Då brukar en sk Moon pool finnas, en öppning i skrovet som används vid ilyftning av dykarklocka eller ROV. En MSV kan ha plats för flera hundra arbetare och de har kontor och mötesrum för klienten som hyr fartyget.
  • Därtill finns även andra typer av offshorefartyg, såsom kabelläggare och fartyg som utför specialarbeten på havsbotten, t.ex. nedgrävning av kablar eller rör.

Följande kategorier av arbetare kan finnas ombord (förutom besättning): Förmän, radiooperatörer, ROV-operatörer, förrådsmän, svetsare, kranoperatörer, dykare, säkerhetsansvariga, klientrepresentant, brandvakter, mekaniker, miljöavdelning, kockar, mässmän, tvätteriavdelning och städavdelning.

Den 12 april 2007 uppmärksammades Ankarhanteringsfartyget (AHTS) Bourbon Dolphin i media, då det kantrade och sjönk utanför den brittiska ögruppen Shetlandsöarna. Vid olyckan dog sju besättningsmedlemmar och kaptenens son som var med på fartyget som passagerare. Olyckan satte stort fokus på rutiner inom norsk offshoreindustri.

Balder Viking och Normand Master bogserar ut borrplattformen Ocean Vanguard från underhållsvarv.
Balder Viking och Normand Master bogserar ut borrplattformen Ocean Vanguard från underhållsvarv.


Se även