Portal:Sjöfart

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sjöfartsportalen
Portalen för artiklar om sjöfart
Emma Mærsk.jpg

Sjöfart har funnits i tusentals år. Förr använde man rodd- och segelfartyg, senare ångfartyg. Sjöfarten var den viktigaste formen av transport fram till 1800-talet, då järnvägar började byggas. Sjöfarten är fortfarande den viktigaste fraktformen då ca 95% av världens exportgods transporteras av fartyg.

Läs mer

Redigera

Sjöfartsartikeln
Linfärjan M/S Karna på Ivöleden.

Trafikverket Färjerederiet är en affärsenhet inom Trafikverket som skapades 1992 för att driva vägfärjetrafik inom landet. Innan dess låg ansvaret på de olika produktionsenheterna inom Vägverket. 63 gula färjor transporterar årligen 21 miljoner passagerare och 11 miljoner fordon. I passagerarantal räknat är rederiet därför världens sjätte största rederi (2005). På uppdrag av Vägverket trafikeras 37 vägfärjeleder i det allmänna vägnätet. Rederiet trafikerar också Ekeröleden på uppdrag av Ekerö kommun. När vattnet fryser till på färjelederna i norr svarar de även för drift och underhåll av upp till 8 isvägar. Man ska vara uppmärksam på att det finns flera färjelinjer som Vägverket inte driver trots att de är av riksintresse för allmän trafik, exempelvis färjelinjerna från fastlandet till Ven, till Visingsö, till Gotland m.fl.

Rederiet äger även två varv. Det ena är Tenövarvet utanför Vaxholm och det andra är Fridhems varv i Lysekil. Båda varven tar emot egna fartyg och externa kunder för underhåll, bottenbesiktningar och ombyggnationer.

Fartygsartikeln
Flag of Denmark.svg M/S Queen of Scandinavia[1]
Queen of Scandinavia at Newcastle.jpg
Allmänt
TypPassagerarfartyg
SysterfartygM/S Stena Saga
RegistreringshamnKöpenhamn
Historik
ByggnadsvarvOy Wärtsilä Ab, Finland
Sjösatt25 juli, 1980
ÖdeFlytande hotell i Oskarshamn
Tekniska data
Längd166,10 m
Bredd28,46 m
Djupgående6,70 m
Deplacement33575 GRT
Maskin4 stycken Wärtsilä-Pielstick 12PC 2,5V dieselmotorer
22 948 kW
Passagerare2000
Hytter1859

M/S Queen of Scandinavia är ett passagerarfartyg som ägs av DFDS Seaways. Fartygets skrov byggdes av Wärtsilä i Pernå och utrustades sedan på Wärtsiläs varv i Åbo. Under nio år hette fartyget M/S Finlandia och gick i trafik för Silja Line på linjen Stockholm - Helsingfors. Därefter ägdes hon av DFDS Seaways och gick i trafik på flera olika linjer tills hon i september 2009 lades upp i Korsör i väntan på försäljning. I januari 2009 chartrades fartyget ut till företaget Alstom Power Sweden för att användas som hotellfartyg i Oskarshamn åt den personal som utför underhållsarbeten på Oskarshamns kärnkraftverk.

Historia[redigera | redigera wikitext]

1981—1990: Silja Line[redigera | redigera wikitext]

Den 13 april 1981 sattes M/S Finlandia i trafik mellan Stockholm och Helsingfors. Redan den tionde januari 1982 måste förskeppet byggas om. Detta berodde på att man för att kunna bygga ett så stort bildäck som möjligt varit tvungna att utforma fören på ett sätt som gjorde att fartyget betedde sig oroligt i vågor. Under höststormarna hade förskeppet även fått svåra intryckningar.

1990—idag: DFDS Seaways[redigera | redigera wikitext]

I december 1989 såldes fartyget till DFDS Seaways och fick det nya namnet M/S Queen of Scandinavia. I maj 1990 utfördes ombyggnadsarbeten vid Cityvarvet i Göteborg innan hon i juni samma år sattes i trafik på linjen Köpenhamn - Helsingborg - Oslo. År 2000 byggdes fartyget om i Gdynia i Polen då hon fick ett nytt förskepp samt påbyggnader i aktern för att öka stabiliteten och minska svallvågorna. I slutet av juni 2001 flyttades fartyget till linjen IJmuiden - Newcastle som hon trafikerade till slutet av maj 2007 då hon flyttades till linjen Newcastle - Stavanger - Haugesund - Bergen. Den första september 2008 lades linjen ned och fartyget lades upp i Korsör, Danmark i väntan på försäljning.

Hotell i Oskarhamn[redigera | redigera wikitext]

I januari chartrades fartyget ut till företaget Alstom Power Sweden för att användas som hotellfartyg i Oskarshamn åt den personal som utför underhållsarbeten på Oskarshamns kärnkraftverk. Den 16 april utbröt en brand i fartygets hjälpmaskinrum som släcktes med hjälp av fartygets fasta släckutrustning.[2] Vid brandtillfället befann sig 238 personer ombord på fartyget och efter branden behövdes nya bostäder ordnas åt de cirka 700 - 800 personer som bodde på fartyget.[3]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Faktaomfartyg.se M/S Finlandia (1981) läst 2009-04-19
 2. ^ Nyheterna 2009-14-17 Svårsläckt brand på Queen of Scandinavia läst 2009-04-19
 3. ^ Svenska dagbladet (2008-04-17) Hundratals evakuerade i färjebrand läst 2009-04-19
Sjöfartsbilden
MS Oasis of the Seas.JPG

M/S Oasis of the Seas världens blivande största kryssningsfartyg, under byggnation i juli 2008.

Utvalda artiklar

Symbolen för utmärkta artiklar Utmärkta artiklar

Symbolen för bra artiklar Bra artiklar


 • Projekt på Wikipedia inom sjöfart
  Portal:Sjöfart/Projekt
 • Visste du att...
  Oden in ice.jpg
  • OBO-fartyg kan användas för att transportera såväl olje- som torra laster?
  • … fönster i fartyg kallas för Ventiler?
  Kategorier
  Sjöfart
  Önskelistan
  I denna önskelista kan du lägga förslag på sidor som du tycker bör finnas men som själv (för stunden) inte har något eget material till. Den artikel du föreslår kommer att bli rödmarkerad. När sedan någon har antagit utmaningen och skrivit en artikel med det föreslagna namnet blir länken blåmarkerad. Lägg gärna in en interwikilänk till en artikel i Wikipedia på något annat språk, om en sådan finns, och en kort förklaring. Då kan hugade artikelskapare lättare få inspiration och förstå exakt vilken person eller företeelse som önskas.

  Om du ser att länken till en önskad artikel har blivit blå (att någon skapat den), får du gärna redigera bort denna länk från listan. Kontrollera att artikeln är den som det var tänkt (ett namn kan syfta på olika företeelser), att den har placerats i en relevant kategori, inte är en omdirigeringssida till en annan artikel och inte är en knappt påbörjad artikel (substub).

  Världsflottan
  1 januari 2007
  Fartyg Antal Dödvikt (miljoner ton)
  Oljetankfartyg 8 194 374,5
  Kemikalietankers 1 385 10,0
  Gastankfartyg 1 245 26,9
  Torrbulkfartyg 6 781 357,6
  Containerfartyg 3 881 12,8
  General cargo 17 185 10,0
  Passagerarfartyg 4 095 6,1
  OBO-fartyg 105 6,1
  Totalt 42 872 1 001,0
  Portaler

  Afrika · Akvariefiskar · Amerika · Arkeologi · Symbolen för utmärkta portaler Arkitektur · Symbolen för utmärkta portaler Astronomi · Bilsport · Symbolen för utmärkta portaler Danmark · Datorspel · Djur · Djurparker · Symbolen för utmärkta portaler EU · Europa · Finland · Frankrike · Symbolen för utmärkta portaler Fåglar · Georgien · Golf · Göteborg · Symbolen för utmärkta portaler Helsingborg · Irland · Ishockey · Island · Italien · Kina · Kroatien · Lund · Mars · Matematik · Musik · Symbolen för utmärkta portaler Natur · Portugal · Rock · Religion · Samhälle · Symbolen för utmärkta portaler Scouting · Serbien · Skåne · Spanien · Språk · Symbolen för utmärkta portaler Stockholm · Sverige · Sydamerika · Teknik · Tyskland · Växter · fler…