Oh, vilket party!

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Oh, vilket party)
Hoppa till: navigering, sök
Oh, vilket party!
(The Party)
Genre Komedi
Regissör Blake Edwards
Skådespelare Peter Sellers
Claudine Longet
Gavin MacLeod
J. Edward McKinley
Denny Miller
Steve Franken
Premiär 1968
Speltid 99 minuter
Land USA
Språk engelska
IMDb SFDb

Oh, vilket party! (The Party), film från 1968 i regi av Blake Edwards med Peter Sellers i huvudrollen.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Peter Sellers spelar den totalt misslyckade indiske skådespelaren Hrundi V. Bakshi, som gör allting fel och därigenom saboterar en filminspelning i Hollywood. Hrundi blir omedelbart avskedad, men filmbolagets sekreterare skriver av misstag upp Hrundis namn på en inbjudningslista till en exklusiv fest hemma i filmbolagsdirektören Mr. Clutterbucks stora lyxvilla.

En berömd scen med en papegoja och därefter även en ljudanläggning är bland filmhistoriens stora humorklassiker, då Peter Sellers med typiskt indiskt uttal läser det som står på papegojans matskål; Birdie Num Num. Vi får också följa med huvudrollsinnehavaren in i badrummet och även där lyckas stackars Hrundi klanta till det ordentligt för sig. När de övriga gästerna inser att han är en vandrande katastrof har han redan lyckats vända upp och ner på hela stället.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

  • Filmen hade svensk premiär 23 februari 1969 på biograferna Park och Ricardo i Stockholm.
  • Hrundi V. Bakshi framför en trehjulig motorcykelbil, en Morgan Super Sports. Det blir en komisk kontrast när huvudrollsinnehavaren parkerar denna bil bredvid betydligt större amerikanska bilar och en och annan Rolls Royce.
  • Filmen är en komedi med inslag av slapstick och fars.
  • Rollfiguren Hrundi V. Bakshi är skapad av regissören Blake Edwards för Peter Sellers, som under lång tid hade imiterat indier och även gjort andra oerhört träffsäkra karikatyrer av olika etniciteter, typer, språk och dialekter i sina shower och filmer. Sellers bakgrund är djupt rotad i både judisk och brittisk humor och han har med oerhört stor framgång imiterat bland annat judar, britter, amerikaner, fransmän och tyskar. Redan 1960 parodierade han en indisk läkare i en duett med Sophia Loren i sången Goodness Gracious Me (låten fick flera uppföljare med olika anspelningar, för övrigt även en svensk version med titeln Ojdå, kära nån!). Tråden plockades också upp av bland andra den brittisk-indiske komikern Sanjeev Bashkar, som hos BBC skapade komediserien Goodness Gracious Me, 1996 (Curry nam nam blev den svenska titeln). Utan undantag flörtar alla på ett eller annat sätt med Peter Sellers indiska karaktärer, vilket även gäller den tecknade figuren Apu och hans indiska familj i den animerade komediserien The Simpsons. Främst britter, australiensare, kanadensare och amerikaner känner väl igen dessa stereotyper genom den stora invandringen av indier och pakistanier. Indiska mediekanaler har ännu inte visat något större intresse för denna humor-genre i vilken man självdistanserat driver med sitt eget och andras ursprung, beteende och därtill uppkommande kulturkrockar.
  • Olika felaktiga stavningar på det klassiska citatet Birdie Num Num dyker upp i icke engelskspråkiga länder. Vanligast är ”Birdie nam nam” och ”Birdy nam nam”, vilket blir helt fel om man läser det på engelska.

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Musik i filmen (i urval)[redigera | redigera wikitext]

  • "Nothing to Lose", text Don Black, musik Henry Mancini, framförd av Claudine Longet
  • "The Party", text Don Black, musik Henry Mancini, framförd av festdeltagare
  • "It Had Better Be Tonight (Meglio Stasera)", musik Henry Mancini

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]