Hoppa till innehållet

Oh, vilket party!

Från Wikipedia
Oh, vilket party!
(The Party)
GenreKomedi
RegissörBlake Edwards
ProducentBlake Edwards
ManusBlake Edwards
Tom Waldman
Frank Waldman
SkådespelarePeter Sellers
Claudine Longet
OriginalmusikHenry Mancini
ProduktionsbolagUnited Artists
PremiärUSA 4 april 1968 (USA)
Speltid99 minuter
LandUSA
SpråkEngelska
IMDb SFDb Elonet
Yle Arenan

Oh, vilket party! (engelska: The Party) är en amerikansk komedifilm från 1968 i regi av Blake Edwards. I huvudrollerna ses Peter Sellers och Claudine Longet.

Peter Sellers spelar den totalt misslyckade indiske skådespelaren Hrundi V. Bakshi, som gör allting fel och därigenom saboterar en filminspelning av ett episkt kostymdrama i Gunga Din-stil i Hollywood. Hrundi blir omedelbart avskedad, men filmbolagets sekreterare skriver av misstag upp Hrundis namn på en inbjudningslista till en exklusiv fest hemma i filmbolagsdirektören Mr. Clutterbucks stora lyxvilla.

En berömd scen med en papegoja och därefter även en ljudanläggning är bland filmhistoriens stora humorklassiker, då Peter Sellers med typiskt indiskt uttal läser det som står på papegojans matskål; Birdie Num Num. Huvudrollsinnehavaren hittar också en panel med knappar och testar en del funktioner. Bland annat hittar han en knapp som kan reglera vattentrycket på en kopia av Manneken Pis, så denna blöter ner en dam i festklänning. Vi får också följa med huvudrollsinnehavaren in i badrummet och även där lyckas stackars Hrundi klanta till det ordentligt för sig. När de övriga gästerna inser att han är en vandrande katastrof har han redan lyckats vända upp och ner på hela stället.

Rollista i urval

[redigera | redigera wikitext]
  • Filmen hade svensk premiär 23 februari 1969 på biograferna Park och Ricardo i Stockholm.
  • Hrundi V. Bakshi framför en trehjulig motorcykelbil, en Morgan Super Sports. Det blir en komisk kontrast när huvudrollsinnehavaren parkerar denna bil bredvid betydligt större amerikanska bilar och en och annan Rolls Royce.
  • Filmen är en komedi med inslag av slapstick och fars.
  • Rollfiguren Hrundi V. Bakshi är skapad av regissören Blake Edwards för Peter Sellers, som under lång tid hade imiterat indier och även gjort andra oerhört träffsäkra karikatyrer av olika etniciteter, typer, språk och dialekter i sina shower och filmer.

Musik i filmen i urval

[redigera | redigera wikitext]
  • "Nothing to Lose", text Don Black, musik Henry Mancini, framförd av Claudine Longet
  • "The Party", text Don Black, musik Henry Mancini, framförd av festdeltagare
  • "It Had Better Be Tonight (Meglio Stasera)", musik Henry Mancini

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]