Top of the World Trade Center Observatories

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Vy över norra tornets tak och södra fasad från utsiktsplattformen på södra tornets tak i januari 2001.
Vy över det södra tornets tak från utsiktsplattformen i mars 1998.
Inomhusobservationsdäcket den 1 januari 2001.

Top of the World Trade Center Observatories var en turistattraktion högst upp i World Trade Centers södra torn, eller torn nummer 2 på Södra Manhattan i New York, USA. Turistattraktionen förstördes liksom resten av World Trade Center i samband med 11 september-attackerna 2001. Den bestod av ett inomhusobservationsdäck på våning 107 cirka 400 meter över marken och av en utsiktsplattform på våning 110 ovanpå taket utomhus ungefär 417 meter ovanför marken, båda öppnades i december 1975.

Allmän information[redigera | redigera wikitext]

Utsiktsplattformen på taket var en av de högst belägna i hela världen på ett höghus under dess existens och var känd både i USA och utomlands. Den var mycket uppskattad just för att sikten var fri åt alla håll då det endast var ett enkelt räcke runt plattformen och att det egentliga skyddsstängslet var placerat en liten bit nedanför plattformen på det egentliga taket, det enda som i någon grad skymde sikten var det norra tornets tak och antenn en liten bit nordväst om det södra tornet. Det var dock inget större problem för normallånga personer. En helt molnfri och klar dag kunde man med blotta ögat se jordens krökning och upp till flera mil åt alla håll med flera kända landmärken inom synhåll från både observationsdäcket och utsiktsplattformen, som till exempel Empire State Building, Frihetsgudinnan och Brooklynbron.

Inomhusobservationsdäcket hade utöver sittplatser och myntaktiverade kikare vid fönstren och även ett antal affärer, där man kunde köpa bland annat souvenirer och liknande. Det fanns två snabbmatsrestauranger i form av Sbarro Pizza och Nathan's Famous Hot Dogs. För att ta sig till observationsdäcket fick man köpa biljett nere i lobbyn och därefter gå genom en säkerhetskontroll innan man fick ta expresshissen till våning 107. Om man skulle vidare upp till utsiktsplattformen på taket fick man åka rulltrappa från inomhusdäcket. Utomhusplattformen hade även den myntkikare och sittplatser samt några enklare vindskydd.

Säkerhetskontrollen bestod av metalldetektorer av samma typ som finns på flygplatser, dessa tillkom efter bombningen av World Trade Center den 26 februari 1993 för att förhindra eventuella angrepp mot turistattraktionen. Biljettpriset varierade år 2001 mellan barn (6 dollar och 75 cent)[1], studenter (11 dollar)[2], och vuxna (13 dollar och 50 cent)[3]. Köerna var ofta långa med upp till flera timmars väntetid nästan dagligen då det var en av New Yorks mest kända turistattraktioner.

Vid sämre väderlek, till exempel vid kraftig storm, kunde utomhusplattformen på taket av säkerhetsskäl hålla stängt.

Under och efter 11 september-attackerna[redigera | redigera wikitext]

Den 11 september 2001 hade observationsdäcken ännu inte hunnit öppna inför dagen när det första planet träffade det norra tornet mellan våningarna 93 och 99 klockan 08.46 (EDT), däremot fanns det ett antal anställda på plats för att förbereda öppnandet inför dagen. I och med att det södra tornet först ansågs säkert så var dock de flesta kvar på sina platser när det andra planet rammade den sydöstra sidan av tornet mellan våningarna 78 och 84 klockan 09.03 (EDT). När det södra tornet kollapsade efter en 56 minuters intensiv brand vid och omkring kraschzonen förstördes observationsdäcket och utsiktsplattformen och nästan samtliga som var kvar i byggnaden avled, inklusive brandmän och andra räddningsarbetare som hade gått upp i tornet för att söka efter överlevande. Efter attackerna fick istället Empire State Buildings observationsdäck mer uppmärksamhet.

Det nya One World Trade Center (tidigare kallat Freedom Tower) har liksom det före detta södra tornet, ett inomhusobservationsdäck, dock ingen utomhusplattform.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]