Grässnok

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Opheodrys aestivus)
Grässnok
Status i världen: Livskraftig (lc)
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassKräldjur
Reptilia
UnderklassDiapsider
Diapsida
OrdningFjällbärande kräldjur
Squamata
UnderordningOrmar
Serpentes
FamiljSnokar
Colubridae
SläkteOpheodrys
ArtGrässnok
O. aestivus
Vetenskapligt namn
§ Opheodrys aestivus
AuktorLinné, 1766
Hitta fler artiklar om djur med

Grässnok Opheodrys aestivus är en snokart som man hittar i östra Nordamerika, från Kansas och Texas till New Jersey till Florida.

Habitat[redigera | redigera wikitext]

Grässnoken föredrar miljöer som har hög fuktighet så som tät växtlighet utmed åar, sjöar och bäckar. Snoken är också en duktig simmare. Den brukar jaga dagtid och då står syrsor, gräshoppor, fjärilslarver och små grodor på menyn.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Grässnoken har en starkt lysande grön översida och en vit eller ljusgrön undersida. Kroppen är mycket smal och lång. En grässnok kan bli ungefär en meter lång. Huvudet är smalt och den har en spetsig nos. Ögonen är stora med en rund pupill.

.

Parning[redigera | redigera wikitext]

Parningssäsongen för grässnoken är på våren och ibland en gång till på hösten. En snokhona kan lägga mellan 3 och 12 ägg. En egenskap hos denna ormart är att flera honor kan gå samman och lägga sina ägg i ett gemensamt näste. Man har hittat nästen som har innehållit upp emot 75 ägg. Ungarna brukar komma fram ur nästena i augusti eller september. En unge kan vara runt 20 centimeter lång.

Underarter[redigera | redigera wikitext]

  • Opheodrys aestivus aestivus, Linné, 1766
  • Opheodrys aestivus carinatus, Grobman, 1984

Fångenskap[redigera | redigera wikitext]

Fastän Grässnoken är en attraktiv art att ha i fångenskap, är det mycket svårt att få den att överleva. Den behöver hög fuktighet, värme och anpassad diet.

Hot[redigera | redigera wikitext]

Det finns ett antal hot mot grässnoken. De blir ofta överkörda på vägar och på grund av deras diet, som till största delen består av insekter, är insektsgifter ett stort hot. Av de djur som har grässnoken som bytesdjur finns fåglar, andra ormar och spindlar.

Källor[redigera | redigera wikitext]