Organhandel

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Organhandel innebär handel med, oftast mänskliga, organ. Organhandel förekommer av samma skäl som organdonation, att efterfrågan på organ med råge överstiger utbudet. Människor i behov av nya organ måste därför under lång tid stå i kö innan en operation kan utföras. I Sverige transplanterades exempelvis under 2008 419 njurar, varav endast 136 från levande donatorer.[1] Detta trots att det finns ett flertal fördelar med donation från levande donator.[2] I de resterande 283 fallen med avliden donator var patienten alltså tvungen att först köa och invänta en lämplig donators död.

Organhandel är illegal över nästan hela världen och är ett stort problem i bland annat utvecklingsländer. Nästan samtliga organ inom denna illegala handel kommer från fattiga människor som för en summa pengar gått med på att sälja ett organ, men i värsta fall från t.ex. avrättade. I Kina har denna handel varit väldigt omfattande, fram tills det att organhandeln förbjöds den 1 maj 2007.[3] Kinesiska myndigheter har hävdat att alla dödsfångar har givit sitt tillstånd till transplantationen, det är dock starkt tabu att begravas utan alla organ.[4] Det är dock tillåtet att som dödsdömd sälja sina organ i Kina.[5]

Det förekommer att människor mördas för att illegala försäljare vill åt deras organ, och ofta drar organiserad brottslighet en summa från förtjänsterna[källa behövs].

Organhandel är ett omstritt medicinsk-etiskt problem. Motståndarna framhåller ofta att fattiga människor som säljer sina organ inte skulle gjort det om de vore rikare och att hanteringen sköts av tvivelaktiga aktörer som den kinesiska diktaturen och diverse maffia-organisationer. Förespråkarna påpekar att en fri marknad skulle kunna lösa dagens brist på organ och därmed avhjälpa det stora lidandet hos alla de som köar i väntan på transplantation. De som vill legalisera organhandel menar ibland också att dagens illegala organhandel har mer med den svarta marknaden att göra än med organhandel som sådan, och hänvisar exempelvis till maffians framväxt under alkoholförbudet på 1920- och 30-talen i USA. Internationellt har filosofen James Stacey Taylor förespråkat en fri marknad för handel med njurar i boken Stakes and Kidneys.[6] I Sverige har likartade åsikter framförts bland annat av professorn i praktisk filosofi Torbjörn Tännsjö[7][8] och av Fria moderata studentförbundets ordförande Ulrik Franke.[9]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Statistik Arkiverad 17 december 2009 hämtat från the Wayback Machine., Donationsrådet.
  2. ^ Donation från levande givare Arkiverad 19 september 2007 hämtat från the Wayback Machine., Donationsrådet.
  3. ^ 3 - Organhandel i Kina, [1][död länk]
  4. ^ China 'using prisoner organs for transplants' [2]
  5. ^ http://en.wikipedia.org/wiki/Organ_trade
  6. ^ Stakes and Kidneys: Why Markets in Human Body Parts are Morally Imperative, Ashgate Publishing, Ltd., 2005, [3]
  7. ^ Njurar till salu kan rädda många liv DN Debatt, 15 mars 2003.
  8. ^ "Dags att ändra lagen om organtransplantationer" DN Debatt, 9 augusti 2010.
  9. ^ Gör det lagligt att sälja njurar Arkiverad 8 juni 2009 hämtat från the Wayback Machine., Expressen Debatt, 24 januari 2007.