Orienteringskarta

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Utdrag ur en orienteringskarta.

En orienteringskarta är en karta som används vid orientering. De är mer detaljerade än vanliga topografiska kartor och normalt i skalorna 1:10 000 eller 1:15 000. Kartor i lärosyfte har länge funnits i större skalor, främst 1:5 000. Nya tävlingsformer inom fotorienteringen - läs: sprint/kortdistans - har gjort att dessa större skalor även har börjat användas i tävlingssammanhang.

Idag är det vanligt att samma karta framställs i både 1:15 000 och 1:10 000. Den senare skalan används i allmänhet i ungdomsklasser upp till 14 år och i veteranklasser. Fortfarande finns dock strikta regler för vilka skalor som får användas i vilka tävlingssammanhang.

1:10000/1:15000 = Lång/medeldistans 1:7500 används ibland på medeldistanser för veteraner 1:5000 = sprint

Andra viktiga innovationer under de senaste 10-15 åren är framtagningen av särskild programvara (OCAD, PCmapper) för renritning och möjligheten att framställa särtryck med hjälp av färglaserskrivare. Laserscanningen har också kommit, vilket innebär att klubbar kan beställa laserscanningar över områden. Laserscanningen visar höjdkurvningen med en väldigt exakt precision. Med hjälp av laserscanningen kan nu kartor göras mer precisa än förra generationens kartor, som inte använde sig av det. Man använder sig även av GPS-systemet när man ritar dagens orinteringskartor. Handdatorer och andra små datorer med pekskärm är hjälpmedel som kommit på senare år och gör att kartritaren kan redigera kartan ute i skogen. Datorn är då oftast kopplad till en GPS-mottagare, vilket medför att kartritaren får hjälp med positioneringen ute i skogen.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]