Otto Wilhelm von Struve

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Otto Wilhelm von Struve
Otto Wilhelm von Struve.
Otto Wilhelm von Struve.
Född 7 maj 1819
Död 14 april 1905 (85 år)
Yrke/uppdrag Astronom

Otto Wilhelm von Struve, född 7 maj 1819 i Dorpat, död 14 april 1905 i Karlsruhe, var en rysk astronom. Han var son till Friedrich Georg Wilhelm von Struve, far till Hermann von Struve och farfar till Pjotr Struve.

Struve var från 1837 faderns medhjälpare och 1862-90 dennes efterträdare som direktor för Pulkovo-observatoriet. Struve upptäckte 500 nya dubbelstjärnsystem samt lämnade genom sina över en tidrymd av 40 år utsträckta observationsarbeten ett rikt material för studiet av dessa himlakroppar. Han gav vidare en noggrannare bestämning av precessionskonstanten samt fastställde parallaxen för flera fixstjärnor och beloppet av vårt solsystems framåtgående rörelse i världsrymden.

Som direktor för Pulkovo-observatoriet förstod Struve inte bara att hålla det uppe på samma nivå som under fadern, utan även utvidga och fullkomna det samt uppdriva dess vetenskapliga verksamhet till den höjd, att detta observatorium under långa tider intog första platsen bland alla världens astronomiska observatorier. Som rådgivande astronom i kejserliga generalstaben och marinen inlade han förtjänster även om geografisk-geodetiska arbeten i Ryssland. Struve var ledamot av svenska Kungliga Vetenskapsakademien från 1875.

Källor[redigera | redigera wikitext]