Friedrich Georg Wilhelm von Struve

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Friedrich Georg Wilhelm von Struve
Friedrich Georg Wilhelm von Struve.
Friedrich Georg Wilhelm von Struve.
Född 15 april 1793
Död 23 november 1864 (71 år)
Yrke/uppdrag Astronom

Friedrich Georg Wilhelm von Struve, född 15 april 1793 i Altona, död 23 november 1864 i Petersburg, var en tysk astronom. Han var far till Otto Wilhelm von Struve och morfar till Emmy Lindhagen.

Struve blev 1813 observator vid det nya observatoriet i Dorpat och 1817 dess direktor. Han lyckades där utverka en väsentlig förbättring i observatoriets instrumentella utrustning, som höjde det till ett första rangens institut. Särskilt med den berömda stora Fraunhoferska refraktorn (fullbordad 1824) ägnade han sig nu huvudsakligen åt iakttagelser av de förut endast av Herschel observerade dubbelstjärnorna. Ungefär samtidigt med Bessel utförde han en av de båda första bestämningarna av en fixstjärnas parallax samt gjorde undersökningar rörande Vintergatans byggnad. Han var ledamot av svenska Kungliga vetenskapsakademien från 1833 och från 1839–62 direktor för det under hans överinseende byggda stora ryska centralobservatoriet i Pulkovo.

Struves meridianbåge[redigera | redigera wikitext]

Detta avsnitt är en sammanfattning av Struves meridianbåge

Även inom geodesi var Struves verksamhet betydelsefull. Han ledde nämligen 1816–19 de förberedande arbetena för en kartläggning av Livland och verkställde sedan under medverkan av Christofer Hansteen och Nils Haqvin Selander uppmätningen av en 2 822 km lång meridianbåge från Fuglenes (13 m ö h, nära Hammerfest) på Norges nordkust till Ismail vid Donau.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]