Pour le Mérite

Från Wikipedia
Pour le Mérite
Blauer Max // Blå Max
Utdelad av: Konungariket Preussen
StatusBorttagen som militär klass; civil klass tilldelas fortfarande
Statistik
Först utdelad16 juni 1740
Senast utdelad22 september 1918
Totalt utdelade5415
Företräde
Närmast (lägre)Hohenzollerska husorden
Pour le Mérite (civil version).

Pour le Mérite, förkortat PlM (franska: för förtjänst), informellt känd som Blå Max (tyska: Blauer Max),[1] var en preussisk, sedermera tysk, orden som instiftades 1740 av kung Fredrik II "den store" av Preussen i samband med dennes tronbestigning. Orden har ett franskspråkigt namn eftersom detta var språket vid Preussens hov vid denna tid.

Ordenstecknet utgörs av ett i blått emaljerat malteserkors med ett krönt "F" på den översta armen och texten "Pour le Mérite" utspridd på de tre återstående. Det bärs i ett ordensband i svart och silver.

Syfte[redigera | redigera wikitext]

Pour le Mérite var ursprungligen en såväl civil som militär orden, men blev 1810 rent militär. År 1866 tillkom ett storkors. Den militära orden upphörde att delas ut 1918.[2] År 1842 inrättade Fredrik Vilhelm IV av Preussen en ny civil variant avsedd för personer verksamma inom vetenskap och konst. Denna variant (vars ordenstecken är annorlunda utformat än det militära) återupprättades 1952 av förbundspresident Theodor Heuss och utdelas fortfarande i Tyskland.

Den militära varianten förknippas i dag kanske inte minst (bland annat genom filmer och annan populärkultur) med första världskriget, då den (populärt kallad Blauer Max) tilldelades många av de kända flygförarna i det unga tyska flygvapnet, bland andra Max Immelmann, Oswald Bölcke och Manfred "Röde Baronen" von Richthofen.

Kända mottagare[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ O. Janson (14 januari 2012). ”Pour le Merité”. gotavapen.se. http://www.gotavapen.se/gota/badges/57or/57x/plm/plm57.htm. Läst 10 oktober 2022. 
  2. ^ Carlquist, Gunnar, red (1937). Svensk uppslagsbok. Band 21. Malmö: Svensk Uppslagsbok AB. sid. 1145 
  3. ^ Johan Peter Molin i Svea folkkalender (1874)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]