Påskkort

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Påskkort från tidigt 1900-tal.

Påskkort är ett postkort, oftast med en kort hälsning, som skickas till släkt, vänner och bekanta vid påsk. Motivet består vanligen av kycklingar, ägg, hönor, tuppar och annat som förknippas med påsken. Det är vanligt att barn utklädda till påskkärringar delar ut handritade påskkort till grannar och bekanta. På vissa håll delas istället påskbrev ut.

På senare tid har vykorten delvis ersatts med virtuella kort som skickas via internet.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Påskkort har skickats sedan 1800-talets slut. Vid den tidpunkten var julkort och vykort redan populära. Påskkorten tillverkades inledningsvis främst i Tyskland och påskharen var ett återkommande motiv på korten, vilket dock ändrades när Sverige senare började producera egna påskkort. I Finland kommer traditionen att skicka påskkort från Sverige.[1] Det äldsta bevarade påskkortet som trycktes i Finland är från 1888.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”Påskkortstraditionen i Finland började under 1870-talet”. Kyrklig Tidningstjänst. Arkiverad från originalet den 15 april 2009. https://web.archive.org/web/20090415161808/http://www.evl.fi/svenska/nyheter/2001/apr/paskkort.htm. Läst 30 mars 2013. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]