Pysanka

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ukrainska pysanky i traditionella och moderna mönster.
Moderna och traditionella pennor som används för att "skriva" med det smälta vaxet på äggen.

Pysanka (ukrainska: писанка, plural: pysanky) är ett traditionellt dekorerat ukrainskt påskägg.[1] Pysanka är ukrainska för påskägg, och ordet används bara om ägg som dekoreras i enlighet med ukrainska folkliga traditioner. Ordet härrör från pysaty, "att skriva".

Tillverkning[redigera | redigera wikitext]

Vid framställning av pysanky utgår man vanligen från råa ägg. Äggen dekoreras genom att man med hjälp av en särskild penna täcker över de fält som man vill behålla vita med smält bivax på samma sätt som man gör vid batik. Äggen doppas sedan i ett gult färgbad. Därpå täcker man med bivax över de fält man vill behålla gula och doppar ägget i ett orange färgbad. På det sättet går man vidare med gradvis mörkare färger till det sista, svarta färgbadet. Slutligen avlägsnas vaxet genom att ägget värms upp och vaxet torkas bort.

Historia och symbolspråk[redigera | redigera wikitext]

De symboler och färger med vilka pysanky dekoreras har ursprungligen magiska innebörder. De härstammar från förkristen tid och har kopplingar till soldyrkan och solguden Dazhbog. Efter kristnandet 988 levde traditionen vidare och de dekorerade äggen gavs nya, kristna innebörder. Under sovjettiden betraktades framställning av pysanky som en religiös sedvänja och förbjöds. Museala samlingar av pysanky förstördes. Konstarten levde emellertid vidare genom emigranter och efter Ukrainas självständighet 1991 har den fått en renässans i sitt hemland.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelska Wikipedia.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Workshop: Ukrainska påskägg”. Göteborgs naturhistoriska museum. 11 mars 2019. Arkiverad från originalet den 16 april 2021. https://web.archive.org/web/20210416020816/https://www.gnm.se/aktiviteter/arkiv/workshop-ukrainska-paskagg/. Läst 25 mars 2022.