Kinderägg

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ett delat Kinderägg. Den gula plastkapseln innehåller en leksak.

Kinderägg, egentligen Kinder Surprise, är ett varumärke för ett chokladägg som består av mjölkchoklad och vit choklad, och innehåller en liten inkapslad leksak. Det ingår i varumärket Kinder som ägs av den italienska konfektyrtillverkaren Ferrero.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Kinderägg har sitt ursprung i Italien där man av tradition ger ett chokladägg fyllt med hemlig leksak till barnen inför påsken.

Den italienska industrimannen Pietro Ferrero grundade 1946 Ferrero, som idag är fjärde största godis- och sötsaksindustri i världen. Företaget togs så småningom över av sonen Michele Ferrero. 1974 kom Michele Ferrero på idén att man skulle tillverka sådana här ägg inte bara som påskgodis utan även som vardagsgodis, Kinder sorpresa. Det blev en succé i Italien, Europa och hela världen.

Även flera andra chokladprodukter går under varumärket Kinder.[1]

Internationellt[redigera | redigera wikitext]

Produkten säljs i många länder, men är också förbjuden i vissa delar av världen, bland annat USA, eftersom barn kan sätta leksaken i halsen då de äter chokladägget, vilket gör att produkten betraktas som en leksak som är olämplig för målgruppen.[2] I vissa länder finns det Kinderägg med chokladkräm istället för ett chokladskal.

Leksaken[redigera | redigera wikitext]

Leksaken ligger gömd i en plastkapsel, som symboliserar äggulan. Ibland är leksaken förmonterad och klar att leka med, och ibland består den av en enkel byggsats i några delar. Tillhörande monteringsanvisning och eventuella klisterdekaler medföljer. Förutom leksaken innehåller kapseln numera en papperslapp med ett lösenord som ger möjlighet att logga in på Ferreros webbplats, där kan man bland annat kan spela spel.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Kinder”. Ferrero. https://www.ferrero.se/kinder/. Läst 16 juni 2016. 
  2. ^ Förbjudet att ta med Kinderägg till USA”. Svenska Dagbladet. 11 september 2012. http://www.svd.se/resor/leksaken-usa-stoppar-i-tullen_7490826.svd. Läst 29 mars 2013. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]