Peloponnesiska kriget

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Peloponnesiska kriget
Peloponnesian war alliances 431 BC.png
Peloponnesiska krigets allianser år 431 f.Kr. Orange: Atenska imperiet och allierade; Grön: Spartanska konfederationen.
Ägde rum 431 – 25 april 404 f.Kr.
Plats Grekland, Anatolien, Sicilien
Resultat Seger för Peloponnesiska förbundet
Territoriella
ändringar
Attiska sjöförbundets upplösning,
Spartansk hegemoni över Aten och dess allierade
Stridande
Attiska sjöförbundet (ledda av Aten) Peloponnesiska förbundet (ledda av Sparta)
Befälhavare och ledare
Perikles
Kleon
Nikias
Alkibiades
Demosthenes
Archidamos II
Brasidas
Lysandros
Alkibiades
Allegory of war and Law - Prunksaal - Austrian National Library.jpg

Peloponnesiska kriget var en serie väpnade konflikter i det antika Grekland mellan åren 431 och 404 f.Kr. Konflikten stod mellan det attiska sjöförbundet, under Aten och det peloponnesiska förbundet under Sparta. Det peloponnesiska kriget var länge jämnt mellan de stridande parterna. Sparta hade stöd av större delen av Grekland, Mykene, Argos och Thermopyle, medan Aten hade hjälp av sina kolonier i Jonien (nuvarande turkiska västkusten) och på Sicilien. När Sparta fick ekonomiskt och materiellt stöd av perserna kom avgörandet. År 404 f.Kr. krossade det peloponnesiska förbundet den attiska flottan och man tågade mot Aten, som kapitulerade tre månader senare. Detta innebar slutet för Aten som grekernas ledande makt.

Efterspel[redigera | redigera wikitext]

En kort period efter det peloponnesiska kriget regerades Aten av de trettio tyrannerna, en reaktionär regim kontrollerad och tillsatt av Sparta. Oligarkerna störtades och demokrati återinfördes av Thrasybulus år 403 f.Kr.

Även om Atens inflytande minskade, återhämtades det till viss del efter det korintiska kriget och Aten kom att spela en aktiv roll i grekisk politik. Sparta i sin tur kvästes av Thebe i samband med slaget vid Leuktra år 371 f.Kr.

Det peloponnesiska kriget fortsätter att fascinera senare generationer, både på grund av hur det uppslukade den grekiska världen, men också för att den atenska demokratin förlorades till det hårdföra Sparta.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

Ett samtida vittne är den grekiske historieskrivaren Thukydides, som själv hade haft ett högt befäl i atenarnas flotta under peloponnesiska kriget. Han skildrar kriget i verket Historia om det peloponnesiska kriget

I komedin Lysistrate, skriven av Aristofanes 411 f. Kr., försöker Lysistrate tillsammans med kvinnor från Aten och Sparta få ett slut på kriget genom att hålla en sexstrejk.

Pelop krieg1.png

Referenser[redigera | redigera wikitext]