Peloponnesiska kriget

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Peloponnesiska kriget
Alliances in the Pelopennesian War, 431 B.C. 1.JPG
Det Peloponnesiska kriget
Ägde rum 43125 april 404 f.Kr.
Plats Grekiska fastlandet, Anatolien, Sicilien
Utfall Spartansk seger
Resultat Det Attiska sjöförbundet upplöstes
Stridande
Attiska sjöförbundet lett av Athen Peloponnesiska förbundet lett av Sparta
Befälhavare/ledare
Perikles
Kleon
Nikias
Alkibiades
Archidamos II
Brasidas
Lysander
Alkibiades

Peloponnesiska kriget var en serie väpnade konflikter i det antika Grekland mellan åren 431 och 404 f.Kr.. Konflikten stod mellan det attiska sjöförbundet, under Aten och det peloponnesiska förbundet under Sparta.

Det peloponnesiska kriget var länge jämnt mellan de stridande parterna. Sparta hade stöd av större delen av Grekland, Mykene, Argos och Thermopyle, medan Athen hade hjälp av sina kolonier i Jonien (nuvarande turkiska västkusten) och på Sicilien. När Sparta fick ekonomiskt och materiellt stöd av perserna kom avgörandet. År 404 f.Kr. krossade det peloponnesiska förbundet den attiska flottan och man tågade mot Athen, som kapitulerade tre månader senare. Detta innebar slutet för Athen som grekernas ledande makt.

Efterspel[redigera | redigera wikitext]

En kort period efter det peloponnesiska kriget regerades Aten av de trettio tyrannerna, en reaktionär regim kontrollerad och tillsatt av Sparta. Oligarkerna störtades och demokrati återinfördes av Thrasybulus år 403 f.Kr..

Även om Atens inflytande minskade, återhämtades det till viss del efter det korintiska kriget och Aten kom att spela en aktiv roll i grekisk politik. Sparta i sin tur kvästes av Thebe i samband med Slaget vid Leuktra 371 f.Kr..

Det peloponnesiska kriget fortsätter att fascinera senare generationer, både på grund av hur det uppslukade den grekiska världen, men också för att den atenska demokratin förlorades till det hårdföra Sparta.

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

Ett samtida vittne är den grekiske historieskrivaren Thukydides, som själv hade haft ett högt befäl i atenarnas flotta under peloponnesiska kriget. Han skildrar kriget i verket Historia om det peloponnesiska kriget

I komedin Lysistrate, skriven av Aristofanes 411 f. Kr., försöker Lysistrate tillsammans med kvinnor från Aten och Sparta få ett slut på kriget genom att hålla en sexstrejk.

Pelop krieg1.png

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]