Pepparkakshus

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
På pepparkakshusets gård brukar man lägga bomullsvadd, som ska föreställa snö och bomullsvadd i skorstenen för att efterlikna rök.
Fullskaligt pepparkakshus på Stockholms centralstation 2009, som reklam för margarin.

Pepparkakshus är ett modellhus gjort av gräddad pepparkaksdeg. De byggs traditionellt inför julen och rivs eller äts upp i samband med julgransplundringen.

Pepparkakshusets delar brukar sammanfogas med smält socker. Husets takpannor kan bestå av glasyr eller godis, särskilt non stop. På pepparkakshusets gård brukar man lägga bomullsvadd, som ska föreställa snö. Ibland placerar en tuss bomullsvadd i skorstenen för att efterlikna rök. Ofta bakar man pepparkaksdjur, pepparkaksgubbar och pepparkaksgummor som placeras kring huset för att representera boende.

Pepparkakshuset behöver inte vara ett bostadshus, även om det är det vanligaste. Det kan vara allt från slott till en liten stuga. Även andra föremål, exempelvis bilar, kan tillverkas av pepparkaksdeg.

I handeln finns färdiga mallar att använda på egen deg, färdiggräddade delar att sätta ihop själv och färdiga pepparkakshus.

Tävling[redigera | redigera wikitext]

Chalmers tekniska högskolas arkitektlinje såväl som Arkitekturmuseet anordnar tävlingar i pepparkakshusbyggande.

Pepparkakshus i populärkultur[redigera | redigera wikitext]

I sagan om Hans och Greta är häxans hus gjort av pepparkaka.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]