Per Kornhall

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Per Kornhall, född 13 februari 1961, är en svensk författare och doktor i systematisk botanik. Han har arbetat som gymnasielektor i biologi och kemi bland annat i Enköping, samt undervisningsråd vid Skolverket och skolstrategi i Upplands Väsby.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Kornhall tillhörde länge den kristna församlingen Livets Ord i Uppsala och började undervisa vid organisationens gymnasieskola 1995. Han valde att lämna Livets Ord vid årsskiftet 2000/2001 och anmälde då skolan till Skolverket. Sedan dess har han varit en uttalad kritiker av organisationen, som han menar är en sekt.

I mars 2008 utgav han boken Skapelsekonspirationen, där han argumenterar mot de som förespråkar kreationism och intelligent design. 2009 blev han invald i styrelsen för förbundet Humanisterna.[1] 2010 utgavs Livets ord. Kontroll och manipulation i Jesu namn.

År 2013 gav han ut boken Barnexperimentet – svensk skola i fritt fall, där han pekar på en rad faktorer som han menar har förorsakat att den svenska skolan har förlorat sin utjämnande effekt: skolans kommunalisering, friskolereformen, det fria skolvalet, nedläggningen av Skolöverstyrelsen, uppdelningen av ansvaret för skolan på två olika myndigheter, avskaffandet av den statliga läromedelskontrollen, med mera.

År 2014 gav han ut boken Alla i mål – Skolutveckling på evidensbaserad grund. En handbok, på Natur & Kultur. Boken är tänkt som ett stöd för lärare, rektorer och huvudmän som vill utveckla skolan på evidensbaserad grund.

År 2015 gav han ut boken Förstelärare – En handbok, på Natur & Kultur. Boken ger stöd och handledning till de som arbetar som, eller med, karriärtjänsterna inom skolan.

Per Kornhall har, i samstämmighet med John Hattie, avfärdat tanken på att barn har olika "lärstilar" som pseudovetenskap.[2]

Kornhall är ledamot i Kungliga Vetenskapsakademins kommitté för skolfrågor och Eu-kommissionens generaldirektorats nätverk av oberoende skolexperter.

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Medarbetarskap[redigera | redigera wikitext]

Priser och utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

  • Ingemar Hedenius-priset 2008 med motiveringen ”I Hedenius anda och med stark förankring i den sanningssökande upplysningstraditionen har han under 2008 tagit sig an en av vår tids mest försåtliga osanningar: intelligent design. Med gedigen vetenskaplig grund parad med mångårig egen erfarenhet av trosrörelsen har Per Kornhall förmågan att både genomskåda och åskådliggöra intelligent designs bristande vetenskaplighet, liksom det propagandamaskineri med vilket den förfäktas. Per Kornhall har med humor, intellektuell skärpa och med stor pedagogisk begåvning bidragit till upplysning i vår tid.”

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Förbundsstyrelsen”. Förbundet Humanisterna. http://www.humanisterna.se/index.php?option=com_content&view=article&id=20&Itemid=36. Läst 30 mars 2009. 
  2. ^ Lärarkåren måste vara på tårna och fråga: Vilken vetenskap?, Per Kornhall i Skolvärlden, 28 november 2014.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]