Peshawar

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Artikeln handlar om staden, för distriktet, se Peshawar (distrikt).
Peshawar
Stad
PeshawarCollage.jpg
Land Pakistan Pakistan
Provins Khyber Pakhtunkhwa
Distrikt Peshawar
Koordinater 34°00′22″N 71°32′02″Ö / 34.00611°N 71.53389°Ö / 34.00611; 71.53389
Folkmängd 1 964 102 (15 mars 2017)[1]
GeoNames 1168197
Peshawars läge på karta över Pakistan.
Red pog.svg
Peshawars läge på karta över Pakistan.

Peshawar är en stad i distriktet Peshawar i provinsen Khyber Pakhtunkhwa i norra Pakistan. Stadens folkmängd uppgår till cirka 2 miljoner invånare, och är ett centralt centrum för Pashtun-kulturen. Staden Peshawar har en befolkning på 1 970 042 enligt 2017 folkräkning, vilket gör den till den största staden i Khyber Pakhtunkhwa och den sjätte största i Pakistan medan Peshawar District har en befolkning på 4 269 079.

Staden var ett viktigt handelscentrum under Mughal Empire-epoken innan den tjänade som vinterhuvudstad i det afghanska Durrani-riket från 1757 tills staden fångades av Sikh-riket 1818, som sedan följdes av britterna 1849.

Peshawar var den antika huvudstaden i det buddhistiska Kushan-imperiet, och är en av de äldsta städerna i Sydasien. Som huvudstad i Kushan-riket var Peshawar hem för det som kan ha varit världens högsta byggnad på 7-talet - Kanishka stupa. Peshawar blev senare en plats för det indo-grekiska imperiet, innan den förstördes av Huns i 5: e e.Kr.

Peshawar har tidigare tillhört Durrani och Sikhriket men under kolonialperioden styrdes staden av britterna, och efter Pakistans självständighet 1947 kom Peshawar att tillhöra den nybildade staten Pakistan. Befolkningen i Peshawar är huvudsakligen pashtuner. En stor mängd flyktingar från Afghanistan finns i och omkring Peshawar, och staden var under 80-talet ett centrum för de mujahedin som slogs mot den sovjetiska ockupationen. Peshawar fungerar fortfarande som länk mellan Pakistan och Afghanistan och är sedan invasionen av Afghanistan 2001 en central plats för oroligheter mellan Taliban och andra grupper.

Området kring Peshawar består av en högslätt vid Indus och dennas biflod Kabul. Med undantag av torra sträckor vid östra och västra ändan av Kabuldalen är landet väl odlat och mycket bördigt, väsentligen en följd av en i stor utsträckning genomförd konstgjord bevattning. Säd, oljeväxter, bomull och sockerrör odlas mest. Handeln med Afghanistan och Centralasien går från Pakistan mestadels över Peshawar. En från Lahore utgående järnväg förenar Peshawar med Punjabjärnvägen. Peshawar har flera vackra moskéer, bibliotek, sjukhus, vackra trädgårdar. Peshawar är en viktig handelsstad.

Staden ligger vid en biflod till Kabul, omkring 30 km öster om Khyberpasset. För stormogulerna och senare för sikherna liksom nu för Pakistan har Peshawar stor strategisk betydelse som en framskjuten post mot Afghanistan.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Peshawar, 1904–1926.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Pakistan Bureau of Statistics; Block Wise Provisional Summary Results of 6th Population & Housing Census - 2017 Arkiverad 13 januari 2018 hämtat från the Wayback Machine. Inklusive Peshawar Cantonment, som står under militär administration. Läst 14 januari 2018.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]