Piana degli Albanesi

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Rådhuset

Piana degli Albanesi är en stad i provinsen PalermoSicilien i Italien med albansk majoritetsbefolkning. Staden har 6 384 invånare och en areal på 6 489 hektar. Folktätheten är 98 invånare per kvadratkilometer. Staden är belägen 720 meter över havet.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Ursprungligen kallades Piana degli Albanesi för Hora vilket betyder stad. Den albanska benämningen för staden är Hora e Arbëreshevet. Den grundades 1488 av en grupp albanska flyktingar, kallade arberesjer, som flydde från den osmanska arméns framfart på Balkan. Kung John II av Spanien tillät dem bosätta sig i området och behålla sin grekisk-ortodoxa tro, vilket resulterade att den lilla staden fick namnet Piana del Greci. Med tiden ändrades det till Piana degli Albanesi. Sedan 1941 är den belägen på en kulle och under den finns det en konstgjord sjö.

Näringsliv[redigera | redigera wikitext]

Säd, vindruvor, oliver och grönsaker är de primära jordbruksprodukterna för byns ekonomi. Även avel av boskap och får är väl utspridd. Likaså hantverksprodukter som broderier i guldfärg, dockor i albanska dräkter, ikoner och keramik.

Sevärdheter[redigera | redigera wikitext]

De viktigaste landmärkena är bland annat domkyrkan med grekiska inslag som byggdes 1590. Även Chiesa di Santa Maria Odigitria (Sankt Mary Odigtrias kyrka) byggt 1644 efter ritningar av arkitekten Pietro Novelli. Chiesa di San Giorgio (Sankt George kyrka) som är stadens äldsta och Chiesa di San Vito (Sankt Vitus kyrka) som har en magnifik portal.

Kultur[redigera | redigera wikitext]

I Piana degli Albanesi finns en säregen och vacker påskfest. Vid infarten till staden tar två pianesi (det vill säga "invånare i Piana"), i sin typiska klädsel, emot besökare och ger dem några färgade ägg. Senare följer gudstjänsten och under den läses evangeliet upp på sju olika språk, bland annat arabiska. I slutet går ett långt processionståg längs gatorna och vid detta tillfälle är invånarna klädda i praktfulla dräkter.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]