Pierre Puvis de Chavannes

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Pierre Puvis de Chavannes
Pierre-Cécile Puvis de Chavannes BNF Gallica.jpg
Foto ca 1890.
FödelsenamnPierre-Cécile Puvis de Chavannes
Född14 december 1824
Lyon
Död24 oktober 1898 (73 år)
Paris
BegravningsplatsNeuilly-sur-Seines gamla begravningsplats[1]
NationalitetFrankrike Frankrike
Konstnärskap
FältOljemåleri
UtbildningEugène Delacroix, Henri Scheffer, Thomas Couture
RörelseSymbolism
Signatur
PuvisDeChavannes1889.JPG
Redigera Wikidata (för vissa parametrar)

Pierre Puvis de Chavannes, egentligen Pierre-Cécile Puvis de Chavannes, född 14 december 1824 i Lyon, Frankrike, död 24 oktober 1898 i Paris, var en fransk målare inom symbolismen.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Pierre Puvis de Chavannes var son till en bergsingenjör tillhörande en gammal adlig familj. Pierre Puvis studerade i Lyon College och sedan vid Lycée Henri IV i Paris, och var tänkt att följa faderns yrke. En resa till Italien öppnade dock hans sinne för nya idéer och när han återvände till Paris år 1844 hade han bestämt sig för att bli konstnär. Han gick i lära hos Eugène Delacroix, Henri Scheffer och sedan under Thomas Couture. Det var inte förrän flera år senare när regeringen i Frankrike köpte ett av hans verk som han fick ett bredare erkännande.

I Montmartre hade han en affär med en av sina modeller, Suzanne Valadon. Även hon blev senare en erkänd konstnär.

Hans verk[redigera | redigera wikitext]

Puvis de Chavannes arbetade ofta på enorma dukar som sedan fästes på väggen för att efterlikna muralmålningar. Han attackerades hårt av samtida kritiker men stöttades av sina vänner och beundrare poeterna Baudelaire och Gautier och många konstnärer.

Fastän Puvis de Chavannes var samtida med impressionisterna, gick han sin egen väg och baserade sin stil på tidiga italienska fresker, Poussin, Ingres och Chassériau. Han ingöt nytt liv i 1800-talets muralmåleri, och hans ytmässiga, dekorativa stil spelade en stor roll i utvecklingen av Gauguins och nabisgruppens stilar.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ hämtat från: franskspråkiga Wikipedia.[källa från Wikidata]