Pikachu

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Fakta om Pikachu:
Nummer 25
Typ Elektrisk
Art Muspokémon
Längd 50 cm
Vikt 6 kg
Speciell förmåga Static (Paralyserar motståndaren vid kontakt.)
Röst Ikue

Pikachu är en fiktiv pokémon i Pokémonspelen och -animen. Den är bland de mest välkända och populära pokémonfigurerna och fungerar som maskot för hela produktserien. Ash Ketchum, huvudpersonen i TV-serierna, har en Pikachu som är den enda pokémon han har haft kvar i sitt lag genom alla säsonger.

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Pikachu är utformade som gula möss med elektriska krafter. På varje kind har de en röd påse som lagrar elektricitet under natten, vilken de sedan ska kunna urladda. Pikachus är svaga mot attacker av jordtyp, men starka mot Pokémon av vattentyp och flygandetyp. Om en Pikachu ges föremålet Thunder Stone ("Åsksten") utvecklas den till Raichu, men då kan den inte lära sig fler attacker naturligt, utan måste lära sig attacker via så kallade TM och HM, artificiella attackinlärningsmaskiner. I spelet Pokémon Yellow kan spelaren dock inte utveckla den Pikachu man fått från professor Oak. Pikachu utvecklas från förstadiet Pichu.

Namnet kommer från japanskans "pikapika", som betyder "liten elstöt", och "chū", vilket är musens läte i Japan (liksom man säger "pip" på svenska).[1]

En Toyota ist med Pikachu-motiv.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Japan: The True Meaning of Pikachu”. http://kotaku.com/347021/the-true-meaning-of-pikachu. Läst 2 juni 2008.