Pokémon 2 - Ensam är stark

Från Wikipedia
Pokémon 2 - Ensam är stark
(Japan Japan: Gekijōban Poketto Monsutā Maboroshi no Pokemon Rugia Bakutan (劇場版ポケットモンスター 幻のポケモン ルギア爆誕 Gekijōban Poketto Monsutā Maboroshi no Pokemon Rugia Bakutan)
USA USA: Pokémon: The Movie 2000)
RegissörKunihiko Yuyama
ProducentChōji Yoshikawa
Tomoyuki Igarashi
Takemoto Mori
ManusTakeshi Shudō
SkådespelareJapanska:Rica Matsumoto
Ikue Ōtani
Mayumi Iizuka
Tomokazu Seki
Satomi Kōrogi
Megumi Hayashibara
Shin-ichiro Miki
Inuko Inuyama
Kōichi Yamadera
Takeshi Kaga
Masatoshi Hamada
OriginalmusikJapan:
Shinji Miyazaki
Internationellt:
Ralph Schuckett
FotografHisao Shirai
KlippningToshio Henmi
Yutaka Itō
ProduktionsbolagOLM, Inc.
DistributionJapan:
Toho
Internationellt:
Warner Bros.
Premiär17 juli 1999 Japan Japan
21 juli 2000 USA USA
Speltid80 minuter
LandJapan Japan
Budget¥3 miljarder
Intäkter$133,949,270
IMDb SFDb Elonet

Pokémon 2 - Ensam är stark (Pokémon 2: The Power Of One) är en japansk/amerikansk animerad långfilm från 2000, och är uppföljaren till Pokémon Filmen. Filmen brukar också kallas för Pokémon 2000, eftersom den hade premiär strax efter att det nya millenniet hade inletts.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Pokémontränaren Ash Ketchum och hans vänner Misty (Vatten-Pokémontränare) och Tracy (Pokémon-skådare) är ute på en båttur, men råkar ut för en storm som för dem till De Orangea Öarna (The Orange Islands). Där får de veta att en profetia har slagit in, och att världen hotas att bli översvämmad av en jättevåg. Bara "Den Utvalde" kan stoppa profetian från att slå in, och det visar sig vara Ash som är den utvalde.

För att rädda världen från undergång måste Ash samla på sig tre klot från tre olika öar (Eldön, Blixtön och Isön), för att sedan förena dessa i ett tempel på den stora ön som ligger i samband med de tre övriga.

Kuriosa[redigera | redigera wikitext]

Ian McKellen och Patrick Stewart blev erbjudna att dubba Lawrence röst men de tackade nej. Vid den amerikanska dubbningen så byttes musiken i filmen ut. Till exempel så spelas traditionell japansk musik i en festivalscen, vilken byttes ut mot karibisk musik. Även filmens ledmotiv byttes ut mot en melodi som bär likhet med Rick Wakemans ledmotiv till rysaren Brännmärkt från 1981.

Precis som den förra filmen, släpptes det även en skiva innehållande allt soundtrack till filmen, inklusive balladerna Flying Without Wings med Westlife, Semi Charmed Life med Third eye Blind, The Extra Mile med Laura Pausini, och The Power Of One med Donna Summer, som förekommer i filmens slut. Herman Cain har vid flera tillfällen citerat The Power Of One.

Till skillnad från sin föregångare blev denna film inte en lika stor succé på biograferna.

Svenska röster[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]