Pokémon Red och Blue

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Pokémon Red och Blue
Originaltitelポケットモンスター 赤 (Pocket Monsters Aka),
ポケットモンスター 緑 (Pocket Monsters Midori),
ポケットモンスター 青 (Pocket Monsters Ao)
UtvecklareGame Freak
GenreDatorrollspel
Antal spelareEnspelare, Flerspelare
FormatGame Boy
Arbetslag
RegissörSatoshi Tajiri
ProducentShigeru Miyamoto
SpeldesignSatoshi Tajiri
SpelfigursdesignKen Sugimori
MusikJunichi Masuda
ProgrammeringShigeki Morimoto
Junichi Masuda
Spelserie
SpelseriePokémon
UppföljarePokémon Yellow
Distribution
Europa1 oktober 1999
Japan27 februari 1996 (Aka & Midori)
USA1 september 1998
Datorspelsportalen

Pokémon Red och Pokémon Blue är två spel till Game Boy som släpptes i Japan 1996. De är de första Pokémonspelen. I spelet existerar 151 olika Pokémon, varav 150 går att fånga eller byta sig till normalt. Det släpptes senare en tredje version av dessa spel som hette Pokémon Yellow: Special Pikachu Edition, där spelet mer skulle likna TV-serien.

2004 gjordes spelen om till Game Boy Advance, där grafiken har förbättrats rejält och extra uppdrag har lagts till. Dessa spel döptes till Pokémon FireRed och LeafGreen.

Handling[redigera | redigera wikitext]

I början av spelet får spelaren möjligheten att hos Professor Oak välja mellan 3 olika pokémon; Bulbasaur, Charmander eller Squirtle som sin första Pokémon. När man gjort sitt val så kan man inte erhålla någon av de två andra senare i spelet.

Målet med spelet är att fånga alla 151 pokémon, samt att bli den bästa Pokémontränaren i Kantoregionen. Detta gör man genom att uppfostra Pokémon, besegra de åtta gymledarna för gymnålar, och till slut möta Elite Four samt den regerande Pokémonmästaren, som visar sig vara spelarens rival. Spelaren får även under spelets gång slåss mot de onda Team Rocket; en kriminell organisation som använder Pokémon med onda uppsåt.

Spelaren har en rival sen hans barndom, som råkar vara Professor Oaks barnbarn. Han stöter man på lite då och då under spelets gång för att man ska få chansen att testa hur bra ens Pokémon är. I början av spelet väljer han alltid den Pokémon som har fördel mot den Pokémon du väljer; om spelaren exempelvis väljer Charmander, som är en eldpokémon, så kommer rivalen att välja Squirtle; en vattentyp som är effektiv mot eld.

Vissa Pokémon finns inte i Pokémon Red, utan kan bara hittas i Pokémon Blue, och vice versa. På grund av detta måste spelaren byta med andra spelare genom en Link Cable för att kunna fånga alla.

Pokémon Green[redigera | redigera wikitext]

Pokémon Green är titeln på ett spel utvecklat av det japanska företaget Game Freak. Denna version av spelet är endast släppt i Japan, då under 1996. Spelet var tillsammans med Pokémon Red ett av originalspelen, och de båda versionerna påminde starkt om varandra bortsett från att Pokémonens sprites skiljde sig från varandra i de olika versionerna. Istället för Pokémon Green släpptes Pokémon Blue utanför Japan som Pokémon Reds motsvarighet.

Versionsexklusiva Pokémon[redigera | redigera wikitext]

En av de få skillnaderna, spelen emellan, är att vissa Pokémon enbart går att få i den ena versionen av spelet. Man kan fortfarande stöta på dessa Pokémon i den andra versionen, men ej fånga dem.

Gymledare och Elite Four[redigera | redigera wikitext]

I spelet finns åtta gymledare som spelaren måste besegra för att kunna klara ut spelet. Nedan följer bland annat vilka de är, i vilken stad de håller till och vilka Pokémon de använder:

Gymledare Stad Typspecialisering Pokémon de använder Badge
Brock Pewter City Sten L12 Geodude, L14 Onix Boulder Badge
Misty Cerulean City Vatten L18 Staryu, L21 Starmie Cascade Badge
Lt. Surge Vermilion City Elektricitet L21 Voltorb, L18 Pikachu, L24 Raichu Thunder Badge
Erika Celadon City Gräs L29 Victreebel, L24 Tangela, L29 Vileplume Rainbow Badge
Sabrina Saffron City Psykisk L38 Kadabra, L37 Mr. Mime, L38 Venomoth, L43 Alakazam Marsh Badge
Koga Fuchsia City Gift L37 Koffing, L39 Muk, L37 Koffing, L43 Weezing Soul Badge
Blaine Cinnabar Island Eld L42 Growlithe, L40 Ponyta, L42 Rapidash, L47 Arcanine Volcano Badge
Giovanni Viridian City Mark L45 Rhyhorn, L42 Dugtrio, L43 Nidoqueen, L45 Nidoking, L50 Rhydon Earth Badge

Förutom dessa möter spelaren Elite Four, även kallad Pokémonligan, som är de bästa Pokémontränarna i Kanto. De första fyra har specialiserat sig på Pokémon av en viss typ, men i deras lag finns även inslag av andra typer. Efter att de fyra är besegrade möter spelaren sin rival, som är regerande Pokémon-mästare. Elite Four är följande:

Motståndare Typspecialisering Pokémon de använder
Lorelei Is L54 Dewgong, L53 Cloyster, L54 Slowbro, L56 Jynx, L56 Lapras
Bruno Kamp L53 Onix, L55 Hitmonchan, L55 Hitmonlee, L56 Onix, L58 Machamp
Agatha Spök/gift L56 Gengar, L56 Golbat, L55 Haunter, L58 Arbok, L60 Gengar
Lance Drake L58 Gyarados, L56 Dragonair, L56 Dragonair, L60 Aerodactyl, L62 Dragonite
Spelarens rival Ingen specialisering L61 Pidgeot, L59 Alakazam, L61 Rhydon, L61 Arcanine, L63 Exeggutor, samt en av följande:

L65 Blastoise om spelaren valde Charmander i början av spelet, L65 Charizard om spelaren valde Bulbasaur eller L65 Venusaur om spelaren valde Squirtle.

Mew[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Mew (Pokémon)

Mew, Pokémon #151, går endast att få via byten med andra tränare över en Link-kabel, via Nintendo-arrangemang eller via en bugg i spelet. Det finns fortfarande inget "regelrätt" sätt att få en Mew i något av alla Pokémon-spel, förutom genom Nintendo-arrangemang.

MissingNo.[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: MissingNo.

MissingNo. är en bugg en så kallad "glitchad" Pokémon utan nummer (därav namnet "MissingNo.", som kan förenklas till "Missing Number"). Om man möter en MissingNo. kommer spelarens Hall of Fame att bli glitchad och visa olika pixlar och tecken och om man fångar den kommer de Pokémon man möter att vara spegelvända och bilder kan vara förvrängda (halvt förstörda). Bilden av en MissingNo. är vanligen ett blockliknande bakåtvänt L.

När man ser en MissingNo. kopieras ens sjätte ägodel uppifrån i Item-listan. Detta är väldigt användbart för kopiering av Rare Candy och Master Ball. MissingNo.:s attacker är:

  • Water Gun
  • Sky Attack
  • Sky Attack (igen)

Eller också kombinationen:

  • Water Gun
  • Water Gun
  • Sky Attack

Den utvecklas till Kangashkan när den får föremålet Rare Candy (under förutsättning att det är en nivå 0 MissingNo. eller M). Detta är det enda sättet att få en Kangashkan att lära sig attacken Fly (om man inte använder sig av en GameShark). Egentligen är MissingNo. och M i spelet två helt skilda Pokémon eller "buggar". Denna "Pokémon" har även varit synlig i senare Pokémonspel.

Mottagande och utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

I Guinness World Records 2009: Gamer's Edition hamnade Red och Blue på plats 26 över de 50 bästa konsolspelen genom tiderna.[1] WatchMojo.com placerade spelen på plats 6 på deras lista "Top 10 Video Games of the 4th Generation".[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Glenday 2009, s. 189.
  2. ^ Paradis, Dan (27 augusti 2014). ”Top 10 Video Games of the 4th Generation” (på engelska). WatchMojo.com. Arkiverad från originalet den 30 augusti 2014. https://web.archive.org/web/20140830081901/http://www.watchmojo.com/video/id/12763/. Läst 30 augusti 2014. 

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

  • Glenday, Craig (2009). Guinness World Records 2009: Gamer's Edition. Stockholm: Bonnier Fakta. ISBN 9789174240139