Planka.nu

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Planka.nu:s logotyp
Planka.nu demonstrerar under klimatmötet i Köpenhamn i december 2009.

Planka.nu är en förening som arbetar för nolltaxa, i form av en helt skattefinansierad kollektivtrafik. Verksamheten startades av Syndikalistiska Ungdomsförbundet i Stockholm 2001 och har sedan spridit sig till Göteborg, Östergötland, Skåne, Oslo och Helsingfors. Kampanjen är nu avknoppad från Syndikalistiska Ungdomsförbundet och bedrivs numera i Stockholm och Göteborg.

Planka.nu har fått mycket uppmärksamhet för att man uppmanar till åkning utan giltigt färdbevis (så kallad plankning). Planka.nu ger även tips på hemsidan om hur man kan ta sig förbi spärrlinjer och undviker kontroller. De driver också något som kallas P-kassan, vilket är en försäkringsliknande "bötesfond". Till P-kassan kan en person betala en avgift för en viss tid, och under denna tid få sina tilläggsavgifter betalade om man blir påkommen med att åka utan giltigt färdbevis. Planka.nu finansieras helt av P-kassan, och har inga anställda.

Planka.nu har också i samarbete med asylrättsorganisationen Ingen människa är illegal bekostat färdbevis till papperslösa migranter som riskerar att åka fast och bli utvisade ur Sverige i de med polisen samordnade biljettkontroller som har börjat förekomma.[1]

Planka.nu har sedan 2007 breddat sin verksamhet till att inkludera frågor om klimatpolitik och stadsplanering. De har bland annat gett ut rapporterna Highway to Hell?, Att resa ska inte kosta hela världen, Till varje pris? och Trafikmaktordningen. [2]

I och med SL:s prishöjningar 2004 ökade Planka.nu:s aktivt betalande medlemmar i Stockholm från cirka 300 till cirka 700.

Kritik[redigera | redigera wikitext]

Planka.nu och dess arrangörer har utsatts för kritik, främst från kollektivtrafikbolag och politiker i respektive stad. Organisationen har polisanmälts för uppvigling av Storstockholms Lokaltrafik (SL)[3], Västtrafik och Östgötatrafiken som menar att kampanjen bedriver en olaglig verksamhet.

Alla fallen lades ned. Själva anser planka.nu att deras verksamhet inte strider mot gällande lagstiftning.

I Stockholm hamnade Stockholms Universitets Studentkårs styrelse i blåsväder år 2004 efter att de först upplåtit lokaler till ett möte för organisationen och sedan, efter kritik, portat dem.

Vissa kritiker anser att fuskåkande leder till minskade resurser och högre kostnader för kollektivtrafiken, vilket måste kompenseras med högre biljettpriser för dem som faktiskt betalar[4]. Planka.nu hävdar å sin sida att de som plankar inte har råd att betala dagens biljettpriser samt att prishöjningar bara leder till ökat fuskåkande.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ planka.nu | Ekonomi
  2. ^ http://planka.nu/vad-tycker-vi/rapporter/
  3. ^ ”SL polisanmäler Planka.nu - DN.SE” (på sv-se). DN.SE. http://www.dn.se/sthlm/sl-polisanmaler-plankanu/. Läst 17 januari 2016. 
  4. ^ Fuskåkande kostar Västtrafik miljoner”. Expressen. 9 februari 2007. http://www.expressen.se/gt/fuskakande-kostar-vasttrafik-miljoner/. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]