Hoppa till innehållet

Poitou-Charentes

Från Wikipedia
Poitou-Charentes
Region
Regionens läge i Frankrike.
Regionens läge i Frankrike.
Flagga
Symbol
Land Frankrike Frankrike
Region Nouvelle-Aquitaine
Regionshuvudstad Poitiers
Area 25 810 km²
Folkmängd 1 783 991 (2012)
Befolkningstäthet 69 invånare/km²
Tidszon CET (UTC+1)
 - sommartid CEST (UTC+2)
Geonames 2986492

Poitou-Charentes är en tidigare region i västra Frankrike, vid Atlantens kust, som sedan 2016 är en del av regionen Nouvelle-Aquitaine. Den utgörs huvudsakligen av den historiska provinsen Poitou och av området runt floden Charente. Regionhuvudstad var Poitiers.

Administrativ indelning[redigera | redigera wikitext]

Poitou-Charentes består av de historiska provinserna Aunis, Angoumois och Saintonge, samt huvuddelen av den historiska provinsen Poitou. Efter Franska revolutionen ändrades indelningen i provinser 1790 till en indelning i departement. Systemet reformerades 1800, under Napoleon I:s tid. I nuvarande Poitou-Charentes upprättades fyra departement. Poitou i norr är indelat i två departement: Deux-Sèvres och Vienne.

Angoumois, Aunis och Saintonge i söder är uppdelade på två departement: Charente och Charente-Maritime. Charente-Maritime är bildat av den gamla provinsen Aunis, större delen av den gamla provinsen Saintonge och en liten del av provinsen Poitou. Däremot är departementet Charente bildat av den östra delen av provinsen Saintonge och hela provinsen Angoumois.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Läge[redigera | redigera wikitext]

Poitou-Charentes är belägen vid Biscayabukten, med regionen Aquitaine i söder, Limousin i sydost, Centre-Val de Loire i nordost och Pays-de-la-Loire i norr. Girondeestuariet utgör regionens gräns mot Aquitaine. Det historiska landskapet Saintonge utgör regionens västra del; en del av Poitou avstyckades när Pays-de-la-Loire bildades.

Topografi[redigera | redigera wikitext]

Vägkarta över regionen Poitou-Charentes.

Poitou består av en låg platå (Seuil du Poitou, Gâtine, Bocage vendéen i nordväst). Östra Poitou präglas av sin närhet till floderna Viennes och Clains dalgångar. Charentes-regionen präglas av närheten till floden Charentes dalgång och Atlantkusten. Regionen karaktäriseras också av de vidsträckta träsken: Marais Poitevin i norr och Marais de Brouage i söder i närheten av Marennes. Vid Atlantkusten ligger det lilla sundet Pertuis Breton i regionens norra del, ön Île de Ré söder om detta, med broförbindelse till La Rochelle, Pertuis d'Antioche söder om staden, och ön Île d'Oléron i regionens södra kustområde, utanför Rochefort. Mellan de två huvudöarna ligger en liten ö som heter Île-d'Aix.

Hydrografi[redigera | redigera wikitext]

Floderna Sèvre niortaise, Charente och Seudre har sina utflöden vid Poitou-Charentes och mynnar i Atlanten. Boutonne är floden Charentes viktigaste biflod. I regionens östra delar rinner floder Vienne och Clain. Bortsett från floddalarna är landskapet slätt.

Klimat[redigera | redigera wikitext]

Liksom i övriga regioner vid Atlantkusten är nederbörden stor och temperaturen jämn och, tack vare Golfströmmen, hög.

Befolkning[redigera | redigera wikitext]

Regionen består av departementen Charente, Charente-Maritime, Deux-Sèvres och Vienne. Departementet Charente-Maritime har 600 500 invånare vilket utgör 35 % av Poitou-Charentes befolkning.

Städer[redigera | redigera wikitext]

I regionen finns flera medelstora städer, men ingen storstad. Störst är Poitiers (85 000 invånare), regionhuvudstad i Poitou-Charentes. La Rochelle (76 800 invånare) och Angoulême (42 700 invånare) är Charentes regionhuvudstad och ligger i Poitou-Charentes industriella centrum. Andra större städer är Niort (59 300 invånare) och Châtellerault (35 800 invånare) i Poitou, Saintes (26 400 invånare) och Rochefort (26 000 invånare) i Charentes region.

De andra städerna har mellan 10 000 och 20 000 invånare. Bland dessa kan nämnas Cognac, Bressuire, Royan, Thouars, Parthenay och Soyaux. I regionen talas förutom franska, tre regionala språk: poitivinska, santongeiska (båda galloromanska dialekter), och limousinska (occitanska).

Ekonomi[redigera | redigera wikitext]

I regionen finns flera handelsstäder, och vid kusten har fisket traditionellt varit viktigt,[1] framför allt ostronodling i Marennes och Île d'Oléron, med 60 % av Frankrikes nationella produktion. I dag är Marennes Frankrikes och Europas främsta ostroncentrum[2]. La Rochelle är den viktigaste hamnstaden, där även bil- och tågindustrierna (TGV) är viktiga och livsmedel tillverkas.

Pappersindustrin i Angoulême har funnits sedan medeltiden. Livsmedelsindustrin och jordbruket är utbrett över hela regionen, såväl beträffande boskapsskötseln och dess produkter, som säd. Staden Cognac har patent på drycken med samma namn. Turismen, särskilt badturismen vid kusten, är en stor inkomstkälla. Niort är ett av Frankrikes finans- och bankcentrum.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från en annan språkversion av Wikipedia.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Svensk fisk Arkiverad 22 augusti 2010 hämtat från the Wayback Machine.
  2. ^ "La Cité de l'Huître" Arkiverad 4 januari 2010 hämtat från the Wayback Machine. (på franska)

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Bonniers lexikon, band 1-24, red. L. Ahlgren, Stockholm 1997

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]