Provence-Alpes-Côte d'Azur

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Provence-Alpes-Côte d'Azur
(Occitanska: Provença-Aups-Còsta d'Azur eller Prouvènço-Aup-Costo d'Azur)
Region
Regionens läge i Frankrike.
Regionens läge i Frankrike.
Flag of Provence-Alpes-Côte d'Azur.svg
Flagga
Blason région fr Provence-Alpes-Côte d'Azur.svg
Symbol
Land Frankrike Frankrike
Regionshuvudstad Marseille
Area 31 400 km²
Folkmängd 4 506 151 (1999)
Befolkningstäthet 144 invånare/km²
Ledare Renaud Muselier (2017–)
Tidszon CET (UTC+1)
 - sommartid CEST (UTC+2)
Geonames 2985244

Provence-Alpes-Côte d'Azur (occitanska: Provença-Aups-Còsta d'Azur eller Prouvènço-Aup-Costo d'Azur) är en region i sydöstra Frankrike, vid Liguriska havet. Till regionen hör det historiska landskapet Provence, Kyrkostatens Avignon och Comtat Venaissin, och Franska rivieran. Regionhuvudstad är Marseille.

På grund av sitt långa namn kallas den ofta PACA av fransmän. Namnet syftar på Provence, Alperna och Côte d'Azur.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Regionen sträcker sig från Italien i öster över hela Rivieran till regionen Languedoc-Roussillon i väster. Norra delen gränsar mot Rhône-Alpes. Inbäddat i den östra delen nära gränsen till Italien ligger furstendömet Monaco. I området finns det två större sjöar, Étang de Vaccarés och Étang de Berre.

Regionens största städer är Marseille, Nice, Toulon och Aix-en-Provence, var och en med över 100 000 invånare enligt 1999 års folkräkning. Andra viktigare städer är Antibes (inkl. Juan-les-Pins), Arles, Aubagne, Avignon, Cagnes-sur-Mer, Cannes, Fréjus, Grasse, Hyères, La Seyne-sur-Mer, Le Cannet, Martigues, Nice och Orange.

I väster rinner Rhône, med dess delta Camargue och bifloden Durance, i öster floderna Argens och Var, och i nordöst finns Alpernas fot samt Haute Provence. Terrängen växlar mellan högslätter och berg i inlandet i nordöst, dalsänkor vid floder, och lågländer vid kusterna och i väster. Det är medelhavsklimat, och varmt, i synnerhet vid Rivieran, i och med att Alperna kringgärdar området. Varje år sveper mistralvinden över området.

Indelning[redigera | redigera wikitext]

Regionen delas in i sex departement.

Nummer Departement Huvudort
04 Alpes-de-Haute-Provence Digne-les-Bains
05 Hautes-Alpes Gap
06 Alpes-Maritimes Nice
13 Bouches-du-Rhône Marseille
83 Var Toulon
84 Vaucluse Avignon

Historia[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Provence

Grekerna grundade på 500-talet f.Kr. staden Massalia (Marseille) vilket blev en viktig handelsknut. Romarna inlemmade området i Provincia Narbonensis, ett namn som lever kvar i Provence, som betyder provins. Antiken har lämnat många fornminnen, bland annat i Arles.

Ekonomi[redigera | redigera wikitext]

Provence-Alpes-Côte d'Azur har ansenliga inkomster i näringar som odling, turism och tillverkningsindustri. I Grasse förekommer storskalig blomodling som används till parfymindustrin, vin odlas i Rhônedalen, och fruktodlingen är betydande i regionen. Sophia Antipolis är ett centrum för teknologi, och Marseilleområdet för tung industri.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Bonniers lexikon, band 15, red. L. Ahlgren, Stockholm 1997

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]