Politisk kommissarie

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Leonid Brezjnev som politisk kommissarie år 1942.

Politisk kommissarie, även kallad politruk, är en partifunktionär som har till uppgift att övervaka de egna väpnade styrkorna och ansvara för deras politiska skolning, organisation och lojalitet till partiet.

Röda armén[redigera | redigera wikitext]

Det ryska ordet politruk (ryska политру́к) betyder "politisk instruktör" och bildades av sammansättningen "polit" för politisk och "ruk" för handledare ur det ryska ordet för hand, "ruka" (рука). En politruk var en av det sovjetiska kommunistpartiet utnämnd befälsperson som inom Röda armén fungerade som ställföreträdare åt en förbandschef. De infördes av Lev Trotskij efter Ryska revolutionen när man skulle integrera trupper som tjänstgjort under tsaren.

Innan år 1942 bar de titeln politisk kommissarie och senare har de även kallats zampolit (ställföreträdande chef för politiska frågor). I politrukens uppgifter ingick att förmedla propaganda till trupperna och att se till att partiets beslut efterlevdes. Fram till 1942 hade de rätt att åsidosätta den militära befälsordningen och även att avsätta befäl om de ansåg det nödvändigt. Inför invasionen av Sovjetunionen i juni 1941 lät Adolf Hitler utfärda den ökända kommissarieordern, enligt vilken tillfångatagna politruker skulle avrättas summariskt, vilket anses ha höjt moralen inom Röda armén.

Kända personer som innehaft denna post är Josef Stalin som var politisk kommissarie under ryska inbördeskriget, Nikita Chrusjtjov under slaget om Stalingrad och även Leonid Brezjnev.

Folkets befrielsearmé[redigera | redigera wikitext]

Folkets befrielsearmé införde tidigt politiska kommissarier och andra militära enheter i dagens Kina som Folkets beväpnade polis utser också politiska kommissarier (政治委員). Kända kinesiska politiker som haft denna post är Deng Xiaoping, Yang Shangkun, Li Xiannian, Bo Yibo och Xi Zhongxun.

Taiwan[redigera | redigera wikitext]

Sedan Kuomintang flyttat sin regering till Taiwan införde den sovjetutbildade Chiang Ching-kuo ett system med politiska kommissarier i Taiwans väpnade styrkor.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Deutscher, Isaac (1973). Den väpnade profeten: Trotskij 1879-1921 (2. uppl.). Stockholm: Coeckelbergs. Libris 700435 
  • Shambaugh, David L. (2002) (på eng). Modernizing China's military progress, problems, and prospects. Berkeley: University of California Press. Libris 9781484