Pong

Från Wikipedia
Pong
Pong.png
Information
OriginaltitelPong
UtvecklareAtari
UtgivareAtari, Inc.[1][2]
GenreArkadspel
Antal spelareflerspelarläge med delad skärm
Formatarkadmaskin
Spelserie
UppföljareAtari 2600
Distribution
Japan1973
USA29 november 1972
Ett Pong-kabinett från 1972,
Konsolen Pong för hemmabruk.

Pong kom 1972 och var det första kommersiellt framgångsrika arkadspelet, där en fyrkant föreställande en boll ska bollas över nätet mellan två spelare som är utrustade med varsin stapel som ligger vertikalt och styrs upp eller ner. Pong blev en succé och Atari blev USA:s då snabbast växande företag.

Pong har kommit i många olika varianter, från TV-spelsmaskiner till hemdatorer. I dag är Pong känt som det spel som skapade tv-spelsmarknaden. Spelet är inte helt olikt Tennis for Two utvecklat 1958.

1974 kom spelet för hemmabruk.[3] Det kallades då "Home Pong" eller "hemma-Pong" och kom i en uppsjö av varianter så kallade "Pong kloner" från hundratals tillverkare trots att spelen var i princip identiska.

Spelets historia är komplicerad och omtvistad. Men allra först verkar den amerikanske fysikern Willy Higinbotham ha varit då han år 1958 på sin arbetsplats Brookhaven National Laboratory i Upton, New York, bestämde sig för att liva upp studiebesöken. Med hjälp av en analog dator och ett oscilloskop konstruerade han ett tennisspel, känt som Tennis for Two, som gav besökarna en mer 'hands on'-upplevelse när laboratoriet talade om tekniken som användes. Spelplanen sågs från sidan och nätet bestod av ett uppochnedvänt T som nät. En liten dosa med en ratt och en knapp användes som joystick. Men Willy Higinbotham producerade egentligen ingen produkt. Även om den första Pongprodukten kom på tanke redan 1951 gick den inte i produktion förrän 1966. Den första prototypen stod klar under sommaren 1966 under ledning av Ralph Baer. Det första kommersiella Pong-systemet släpptes till Magnavox Odyssey under namnet Tennis.[4]

Sedan 2007 hålls svenska mästerskap i Pong i Västerås (tidigare Stockholm).[5]

Referenser

  1. ^ Bibliothèque nationale de France, BnF Catalogue général : öppen dataplattform, läst: 22 februari 2021, licens: öppen licens.[källa från Wikidata]
  2. ^ Museum of Modern Arts webbsamling, läs online, läst: 3 mars 2021, licens: CC0.[källa från Wikidata]
  3. ^ ”Pong-SM 2009”. pongsm.se. Arkiverad från originalet. http://www.xms.se/~henning/RUMBLE/FRISPEL/tv_spelets.html. Läst 6 oktober 2010. 
  4. ^ ”Who did it first ?”. pong-story.com. http://www.pong-story.com/inventor.htm. Läst 31 juli 2012. 
  5. ^ ”Pong-SM 2009”. pongsm.se. Arkiverad från originalet den 8 januari 2010. https://www.webcitation.org/5mcIWyzPZ?url=http://www.pongsm.se/index.php. Läst 31 december 2009. 

Externa länkar