Profeterna

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Profeterna är en av gamla testamentets böcker i den kristna Bibeln som utöver denna också delas upp i De historiska skrifterna och de poetiska skrifterna.

I judendomen delas de upp i Torah, Profeterna (Neviim) och Skrifterna (Ketuvim).

Profeternas värld[redigera | redigera wikitext]

Profeterna levde i Kungariket Israel och Juda rike samt under fångenskapen i Babylonien ungefär från 800-talet till 400-talet f.Kr. Profeterna levde i en turbulent period i judarnas historia. De såg nordriket Israel erövrades av Assyrien 722 f.Kr. och sydriket Juda erövras av Babylonien 587 f.Kr. Denna tid skildras i konungaböckerna och krönikeböckerna.

Indelning enligt judendomen[redigera | redigera wikitext]

Inom judendomen består Profeterna av

De föregående tolv räknas som en enda bibelbok, ett samlingsverk: Tolvprofetboken.

Indelning enligt kristendomen[redigera | redigera wikitext]

Kristendomens indelning av profetböckerna skiljer sig från den judiska indelningen, genom att sammanföra konungaböckerna (från Profeterna) med krönikeböckerna (från Skrifterna) till en ny grupp: "Historiska böcker". Från Profeterna överför kristna även Josua, Domarboken och samuelsböckerna till de "historiska böckerna", men å andra sidan överför kristna Daniels bok och Klagovisorna från Skrifterna till profetböckerna. När uttrycket Profeterna används i Nya Testamentet avses däremot Profeterna i judisk mening (se ovan).

De större profeterna[redigera | redigera wikitext]

Profeterna delas upp i två grupper. De större profeterna är Jesaja, Jeremia, Klagovisorna (egentligen en psalmsamling som tillskrivs Jeremia), Hesekiel och Daniel. Dessa fyra profetböcker skrevs i separata skriftrullar.

De tolv mindre profeterna[redigera | redigera wikitext]

I en skriftrulle sammanställdes tolv mindre profeter i "tolvprofetboken", som i Tanaken, judarnas heliga skrift, räknas som en bok. I svenska bibelöversättningar står de som egna böcker. De tolv mindre profeterna är Hosea, Joel, Amos, Obadja, Jona, Mika, Nahum, Habackuk, Sefanja, Haggai, Sakarja och Malaki.