Esters bok

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ester
Gamla testamentet
"Templets återuppbyggnad" (1400-talet)
I Vänge kyrka i Uppland finns berättelsen om Ester och kung Ahasveros. Möjligen är väggmålningen målad av Albertus Pictor eller hans elever.
Judisk indelning Skrifterna
Kanonisk inom alla kristna kyrkor
Författare och datering
Föreslagna författare Sanhedrin, Mordokai
Datering 400-talet–100-talet f.Kr.
Originalspråk Hebreiska
Innehåll
Huvudsaklig genre Historia/myt
Antal kapitel 10
Beskriven tidsperiod cirka 480 f.Kr.
Framträdande personer Ester, Mordokai, Ahasveros, Haman

Ester är en bok i Gamla Testamentet i Bibeln som handlar om den judiska flickan Ester. Boken utspelar sig omkring 480 f. Kr. i Persien under kung "Ahasveros" tredje regeringsår. Ahasveros identifieras historiskt vanligtvis med Xerxes I, även om andra tolkningar också gjorts.

I sitt berättande har boken ingen större anknytning till Gud. Den är tillsammans med Höga Visan den enda boken i Bibeln som inte nämner Gud.

I den antika grekiska bibelöversättningen Septuaginta ingår en utökad version av Esters bok. En svensk översättning av den texten ingår i Tillägg till Gamla Testamentet under namnet Ester enligt den grekiska texten.

Berättelsen i sammandrag[redigera | redigera wikitext]

Ester var en judisk flicka, förut kallad Hadassa, dotter till Abihail, men efter sina föräldrars död upptagen till fosterdotter av sin släkting Mordokai och tillsammans med denne bosatt i akemenidernas huvudstad Susa. På grund av sin skönhet vann Ester perserkonungen Ahasverus kärlek, så att han gjorde henne till drottning i sin förskjutna gemål Vastis ställe. I sin nya ställning lyckades Ester omintetgöra konungens gunstling Hamans mordiska anslag mot judarna i hela det vidsträckta perserriket genom att hon utverkade konungens tillåtelse för judarna att göra motstånd och döda sina vedersakare. Efteråt utfärdade Ester tillsammans med Mordokai en skrivelse till judarna med uppmaning att fira purimfesten, till minne av denna tilldragelse.[1]

Ordet "pur" betyder lott. Haman hade kastat lott om att förgöra judarna.[2]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Ester i Nordisk familjebok (andra upplagan, 1907)
  2. ^ Ester 3:7 och 9:24

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]