George Sand

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
George Sand (1804-1876), porträtterad av Eugène Delacroix

George Sand, pseudonym för Amandine Aurore Lucie Dudevant, född 1 juli 1804 i Paris, död 8 juni 1876, fransk författare som starkt gick emot 1800-talets kvinnosyn.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Aurore Dupins far, Maurice Dupin (1778-1808), var aristokrat och sondotters son till August den starke och Aurora Königsmarck. Hennes mor, Sophie Victoire Antoinette Delaborde (1737-1837), borgerlig. Hon växte huvudsakligen upp med sin farmor på hennes gods, Nohant i Berry. 1822 gifte hon sig med baron Casimir Dudevant, och fick två barn, Maurice (f. 1823) och Solange (f. 1828). 1831 skrev hon sin första roman, Rose et Blanche, tillsammans med Jules Sandeau. 1832 respektive 33 publicerade hon Indiana och Lélia, och 1835 tog hon steget ut från hemmet och lämnade maken för att satsa på sitt författarskap. Hon tog barnen med sig ur äktenskapet och begav sig till Paris. Hon var en stark kvinna som stundtals bar manskläder, och hade flera förhållanden med bland annat Frédéric Chopin, Alfred de Musset och Franz Liszt, om vilket hon skrivit i tjugobandsverket Histoire de ma vie (1854-55), hennes memoarer. Förhållandet med Chopin var det mest långvariga, och hon lämnade honom strax innan han avled av tuberkulos 1849. Om sin och Chopins vistelse på Mallorca 1838 har hon skildrat i boken En vinter på Mallorca.Själv dog hon i en ålder av 72 på godset hon ärvt av sin mormor. Hon var då en av de mest beryktade författarna, och en förebild för kvinnor inom konsten och politiken.

Författarskap[redigera | redigera wikitext]

George Sand 1864, fotografi av Felix Nadar

George Sands tidiga författarskap är mycket radikalt och feministiskt, och förespråkar sexuell frigjordhet för kvinnor, där känslan och erotiken ska styra och legitimera handlingen och samhällsordningen. Med tiden skulle hon mer koncentrera sig på större samhälleliga problem och framställa utopier. Författarskapet är mycket omfångsrikt, och inbegriper förutom en självbiografi och idéromaner, även populärromaner, lantlivsskildringar och kritiska essäer. Hon utövade ett stort inflytande på George Eliot såväl beträffande hennes författarskap som levnad, och hon sägs ha verkat i Madame de Staëls efterföljd.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]