Putte hos John Blund

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Putte hos John Blund
Silly Symphonies-serien
Putte hos John Blund
Titelbild till filmen.
OriginaltitelLullaby Land
RegissörWilfred Jackson
Manusingen uppgift
Animatör(er)Dick Huemer
Hamilton Luske
Leonard Sebring
Premiär19 augusti 1933[1]
Färgformatfärg
Speltid7:22

Putte hos John Blund (orig. Lullaby Land), är en tecknad kortfilm från 1933. Filmen ingår i Silly Symphonies-serien.

Musiken i filmen är komponerad av Frank Churchill och Leigh Harline.

Handling[redigera | redigera wikitext]

En mamma vaggar sin lille Putte till sömns. Plötsligt ligger vaggan ovanpå ett par träd och Putte och hans tyghund ramlar ur. De faller ner till ett land där marken är gjord av lapptäcken.

Putte upptäcker en stor blomma gjord av puder och puderdosor. Blomman börjar pudra honom och Putte kryper därifrån, rakt in i en blomma gjord av nappar. Under tiden nosar tyghunden upp ett träd som har skallror istället för blad. Trädet skakar på sina grenar och hunden springer förskräckt därifrån.

Putte och hunden lutar sig över en kant och får se en konstig marsch. Tallrikar, blöjor och nappflaskor är några av de saker som vandrar vägen fram. Putte och hunden skyndar sig för att hinna ifatt men upptäcker en väg som leder in i ett annat land; den förbjudna trädgården.

I den förbjudna trädgården finns enbart saker som små barn inte ska vara i närheten av, som bläckpennor, knivar och saxar. Putte springer dock glatt in och börjar slå sönder klockor med en hammare. Hunden springer åt ett annat håll och blir stucken av en orm i form av en nåldyna. Putte blir skrämd av ett gökur och ramlar baklänges in i en stor tändsticksask. Putte tar en tändsticka och tänder eld inte bara på den, utan på hela asken.

Brinnande tändstickor börjar jaga Putte och hunden. De räddar sig genom att hoppa på en båt gjord av tvål och tändstickorna går ett grymt öde till mötes i vattnet. Röken från de utslocknade tändstickorna bildar moln som senare förvandlas till troll. Trollen börjar dansa och Putte och hunden gömmer sig bakom en svamp. Putte blir skrämd och försöker fly, med trollen hack i häl. Putte springer ut till landet av lapptäcken igen och trollen försvinner.

John Blund tittar fram ur en buske och slänger sin drömsand på Putte och hunden. De försöker fly undan men lyckas inte och somnar snart in. Putte är tillbaka i sin vagga och hans mamma stoppar om honom.

Figurer[redigera | redigera wikitext]

  • Putte
  • En tyghund
  • Troll
  • Puttes mamma

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Dave Smith (1998). Disney A to Z: The Updated Official Encyclopedia. Hyperion Books. sid. 337-338. ISBN 978-0786863914 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]