Quetta

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Quetta (کویتہ) är huvudstad i den pakistanska provinsen Baluchistan. Stadens folkmängd beräknas till 768 000 invånare år 2007.[1] De mest talade språken är pashto och baluchiska. Staden ligger på en öppen högslätt (1 680 meter över havet), omgivet av en krets av berg över 3 000 meter höga. I nordväst är utsikten öppen över Pishindalen till Kodjakpasset och Kandahar, mot söder leder en öppen dal till Bolanpasset och mot norr en slätt till Pishin. Järnvägar går genom Bolanpasset och Kodjakpasset (sedan 1879) och från Pishin förbi Harnai till Sibi, varifrån den fortsätter till Shikarpur, där den står i förbindelse med det indiska järnvägsnätet.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Quetta med område avträddes 1882-1883 av khanen av Qalat till britterna. Quetta är den sydligaste av de gränsposter och strategiska järnvägssystem som anlades vid Brittiska Indiens nordvästra gräns. Namnet Quetta kommer av pashtons kwatta för "fort". Under kolonialtiden var området runt staden försett med befästningar för att spärra vägen från Kodjakpasset. Jämte sin strategiska betydelse hade Quetta framstående vikt som handelsplats för Afghanistan, Iran och en stor del av Centralasien.

Idag[redigera | redigera wikitext]

Quetta är idag en stad med mycket kultur och sevärdheter, men också med stora problem. 2008 skedde en jordbävning i närheten av staden och en del byggnader skadades. Det har också sagts att Quetta är den ort där stora delar av Talibanernas ledarskap gömmer sig[2].

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ United Nations; World Urbanization Prospects: The 2007 Revision Population Database
  2. ^ The Economist, August 22nd 2009, sid 20
Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, 1904–1926.