Quetzalcoatlus

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Quetzalcoatlus
Status i världen: Fossil
Stratigrafisk utbredning: yngre krita
Rekonstruktion
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassKräldjur
Reptilia
UnderklassDiapsider
Diapsida
InfraklassHärskarödlor
Archosauria
OrdningFlygödlor
Pterosauria
FamiljAzhdarchidae
SläkteQuetzalcoatlus
Lawson, 1975
ArtQ. northropi
Vetenskapligt namn
§ Quetzalcoatlus northropi
AuktorLawson, 1975
Hitta fler artiklar om djur med

Quetzalcoatlus var en flygödla, som tillhör underordningen Pterodactyloidea och levde i Nordamerika för 65–75 miljoner år sedan. Det var en av de största varelser som någonsin flugit, sannolikt den allra största, med ett vingspann på omkring 12 meter, och som när den befann sig på marken mätte omkring 3 meter. Quetzalcoatlusens fingrar, som satt på vingarna, balanserade både kroppsvikten och vingarna samtidigt. Fastän Quetzalcoatlus var en flygödla, så födosökte den mest på marken.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Quetzalcoatlus var en mycket stor flygödla, med ett vingspann på 10–12 meter, och som, när den befann sig på marken mätte 3 meter, vilket jämställer den med Ornithocheirus. Quetzalcoatlus var annars en typisk flygödla, med vingar som bestod av förlängda fingrar där hudhinnor spänts emellan. Den liknade Pteranodon till det yttre på flera sätt, men hade inte lika lång huvudkam som denna. Quetzalcoatlus huvudkam bestod av ben, som var täckt av en mjuk färggrann hinna, troligen för att imponera. Munnen var utformad som en lång och tandlös näbb, lik storkens. Den hade pälsliknande borst på kroppen samt en kort svans. Quetzalcoatlus var jämnvarm.

Namn[redigera | redigera wikitext]

Det vetenskapliga släktnamnet Quetzalcoatlus inspirerades från Quetzalcóatl, namnet på en ormgud i aztekernas religion.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Quetzalcoatlus i populärkulturen[redigera | redigera wikitext]

Quetzalcoatlus var med i det sista avsnittet av BBC:s TV-serie Dinosauriernas tid 1999. Den finns även med i Discovery Channels TV-program When Dinosaurs Roamed America (2001) och i Dinosaur Planet (2003).