Radikal (samhällsvetenskap)
Den här artikeln behöver fler eller bättre källhänvisningar för att kunna verifieras. (2020-04) Åtgärda genom att lägga till pålitliga källor (gärna som fotnoter). Uppgifter utan källhänvisning kan ifrågasättas och tas bort utan att det behöver diskuteras på diskussionssidan. |
En radikal, ytterst av lat. radix (rot), att gå till botten med något, är en person eller rörelse som arbetar för omfattande reformer och omdaningar av samhället i fråga om kulturella och politiska förhållanden. Ordet används ofta som synonym till reformivrig eller vänstersinnad. Även om radikal med tiden mest kommit att förknippas med ytterlighetsideologier på den så kallade höger–vänster-skalan, har radikalism även kommit att betyda en inställning i frihetsfrågor som inte alltid är förknippad med höger eller vänster, utan snarare den politiska mitten. Liberalerna i Sverige har historiskt beskrivits som ett radikalt parti, i motsats till reaktionära eller agrara partier. Liberalernas systerparti i Danmark, Radikale Venstre, bröt sig ut ur moderpartiet Venstre av anledningen att Venstre inte ansågs tillräckligt radikalt i värderingsfrågor. Det förekommer även att extremhögergrupper definieras som radikala då de söker grundläggande och omfattande förändringar av samhället.
Se även[redigera | redigera wikitext]
- Extremism
- Högerradikalism
- Kulturradikalism
- Radikalfeminism
- Radikal höger (Europa)
- Radikal höger (USA)
- Rebell
- Revolution
- Våldsfrämjande radikalisering
- Vänsterradikalism
Källor[redigera | redigera wikitext]
- ”radikal”. SAOB. Svenska Akademien. http://www.saob.se/artikel/?seek=RADIKAL. Läst 16 augusti 2016.
Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]
- Liedman, Sven-Eric (9 augusti 2016). ”Radikal omförhandling”. Dagens Nyheter. http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/radikal-omforhandling/. Läst 16 augusti 2016.
Externa länkar[redigera | redigera wikitext]
Wiktionary har ett uppslag om radikal.