Raoul Pictet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Raoul Pictet.

Raoul Pictet, född 4 april 1846 i Genève, död 27 juli 1929 i Paris, var en schweizisk fysiker.

Pictet är känd genom sin viktiga upptäckt (1877) av möjligheten att kondensera syre, väte och kväve. Han uppfann även en kylmaskin och studerade olika kroppars egenskaper vid låga temperaturer. För att tillgodogöra sig de härunder vunna resultaten flyttade han 1886 till Berlin, där han stiftade ett bolag för kemisk fabrikation.

Efter Michael Faradays klassiska experiment återstod några få gaser, bland dem syre, väte och kväve, som länge trotsade alla försök till kondensering och därför betecknades som permanenta eller inkoercibla. Sedan Thomas Andrews 1869 genom sina undersökningar över kolsyra uppvisat, att för kondensationens möjlighet fordras, att temperaturen ej överstiger ett visst maximivärde, var orsaken till svårigheterna klar och därmed den rätta vägen angiven. År 1877 lyckades Pictet (och samtidigt även Louis Paul Cailletet) att erhålla syre i flytande form. Pictet och Cailletet tilldelades Davymedaljen 1878.

Anordningen av Pictets försök var i huvudsak följande. Syret, som utvecklades på vanligt sätt genom upphettning av kaliumklorat, komprimerade härvid sig självt i ett rör, som stod i förbindelse med utvecklingskärlet, till ett tryck av 470 atmosfärer. Röret var omgivet av flytande kolsyra, som hölls i stark avdunstning genom en sugpump. Härigenom erhölls en temperatur av -130° C. Genom att öppna en kran kunde den kondenserade gasen släppas ut och visade sig som en vit vätskestråle.

Pictets vätska är en flytande blandning av 64 viktsdelar svaveldioxid med 44 viktsdelar kolsyra, vilken användes som kylmedel av Pictet vid en del av hans försök med gasers kondensation.

Källor[redigera | redigera wikitext]