Rebecca (roman)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Rebecca
FörfattareDaphne du Maurier
OriginaltitelRebecca
OriginalspråkEngelska
ÖversättareDagny Henschen-Harrie & Hilda Holmberg
Gunvor V. Blomqvist
LandStorbritannien Storbritannien
Genreroman
FörlagVictor Gollancz Ltd
Utgivningsår1938
Utgiven på
svenska
1962

Rebecca från 1938 är Daphne du Mauriers mest kända roman. Den är både en romantisk askungesaga och en psykologisk thriller.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Romanen är en återblick av vad som hänt och börjar med meningen "I natt drömde jag att jag kom tillbaka till Manderley." Huvudpersonen och jagberättaren är ung och fattig, och arbetar därför som sällskapsdam till en rik änka. På Rivieran träffar hon den ståtlige och gåtfulle Max de Winter, som uppvaktar henne och snart är de gifta. Hon vet inte så mycket om Max, utom att han har ett berömt hem, Manderley, och att hans första fru Rebecca dog i en tragisk olycka.

På godset Manderley i Cornwall härskar hushållerskan Mrs Danvers, som gör livet surt för huvudpersonen. Hon blir snart övertygad om att hon inte passar som härskarinna på Manderley och att hon aldrig kan ersätta den perfekta Rebecca, som Mrs Danver dyrkar.

Filmatiseringar[redigera | redigera wikitext]

Romanen har filmats flera gånger. Den mest berömda filmen, Rebecca, regisserades av Alfred Hitchcock 1940, och Joan Fontaine spelar Mrs de Winter och Laurence Olivier Max de Winter.

Kuriosa[redigera | redigera wikitext]

Jag-berättarens förnamn nämns aldrig, inte heller hennes efternamn som ogift.

I likhet med vad som hänt andra berömda bestsellers har andra författare skrivit fortsättningar: