Remiss

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Remiss är en hänvisning av ett ärende till myndigheter eller organisationer, så kallade remissinstanser, för yttrande innan beslut fattas. Remissinstanserna kan inkomma med ett remissvar eller göra en återremiss.

Remiss kan även vara en läkares anvisning att söka vidare undersökning eller få vård vid specifika kliniker.

Politik[redigera | redigera wikitext]

Exempel på en remiss inom politik: Innan regeringen skriver en proposition får myndigheter och intresseorganisationer (remissinstanser) yttra sig över ett utredningsförslag från till exempel en kommitté. Om en stor del av remissinstanserna är negativa till förslaget kan regeringen besluta att inte gå vidare i frågan. Det kan också räcka att en enda tillräckligt tung remissinstans, såsom den berörda myndigheten, är negativ för att ett förslag ska stoppas.[1] Regeringen kan också försöka hitta andra lösningar än de som kommittén har föreslagit.

I riksdagen skickas inkomna propositioner, motioner och skrivelser till de olika utskotten på remiss. Ett utskott kan i sin tur skicka ärendet vidare till ett annat utskott för yttrande. Både regeringen och riksdagsutskotten kan också skicka ett lagförslag på remiss till Lagrådet.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Till exempel var utländska fordon befriande från trängselskatt i åtta år, trots protester från lastbilsbranschen som menade att svenska jobb förlorades, och från EU som har regler om lika beskattning på lastbilar. Transportstyrelsen hade sagt i sitt remissvar att det vore besvärligt och kostsamt att driva in skatten från utländska fordonsägare.[källa behövs]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]