Robert E. Howard

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Robert E Howard.

Robert Ervin Howard, född 22 januari 1906 i Peaster, Texas, död 11 juni 1936 i Cross Plains, Texas (självmord), var en amerikansk författare som skrev äventyrsberättelser som utspelade sig både i historiska miljöer och i fantasivärldar. Frontgestalt inom den litterära genren Sword and Sorcery.

Debuterade som författare 1925 med novellen Spear and Fang som publicerades i tidningen Weird Tales. Mest känd skulle han bli för sina berättelser om barbarkrigaren Conan, som först dök upp i The Phoenix on the Sword från 1932. Andra kända karaktärer som Howard är upphovsman till är Röda Sonja, Solomon Kane, El Borak och kung Kull av Atlantis. Ett genomgående drag för hans prosa är att den är rättfram och färgstark, snarare än subtil och språkligt finessrik. I Howards världar är våld oftast lösningen på alla problem; och ofantliga skatter och vackra kvinnor är hjältens belöning.

Han brevväxlade flitigt med bland annat H. P. Lovecraft.

Robert E. Howard begick självmord när hans tuberkulossjuka mor hamnade i koma.

Några filmer baserade på hans karaktärer har spelats in, bland annat Conan barbaren (1982) och dess uppföljare, Conan förgöraren (1984) samt Solomon Kane (2010). Det har även gjorts en film om Howard själv, Sista telegrammet från Cross Plains (The Whole Wide World) från 1996. Även miljön i datorspelet "Age of Conan" är baserad på Howards böcker.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]