Robert E. Howard

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Robert E. Howard
Robert E. Howard, 1934.
Robert E. Howard, 1934.
FöddRobert Ervin Howard
22 januari 1906
Peaster, Texas, USA
Död11 juni 1936 (30 år) (självmord)
Cross Plains, Texas, USA
YrkeFörfattare
NationalitetAmerikansk
SpråkEngelska
GenrerSword and Sorcery
För andra personer med liknande namn, se Robert Howard.

Robert Ervin Howard, född 22 januari 1906 i Peaster, Texas, död 11 juni 1936 i Cross Plains, Texas (självmord), var en amerikansk författare som var mest fiktiv inom äventyrsberättelser. Berättelserna utspelade sig både i historiska miljöer och i fantasivärldar. Howard var en frontgestalt inom den litterära genren Sword and Sorcery.

Howard debuterade som författare 1925 med novellen Spear and Fang som publicerades i tidningen Weird Tales. Han skulle bli mest känd för barbarkrigaren Conan the Barbarian, som först dök upp i The Phoenix on the Sword från 1932. Andra kända karaktärer som Howard är upphovsman till är Röda Sonja, Solomon Kane, El Borak och kung Kull av Atlantis. Ett genomgående drag för hans prosa är att den är rättfram och färgstark, snarare än subtil och språkligt finessrik. I Howards världar är våld oftast lösningen på alla problem; och ofantliga skatter och vackra kvinnor är hjältens belöning.

Några filmer baserade på hans karaktärer har spelats in, bland annat Conan Barbaren från 1982, och dess uppföljare, Conan förgöraren (Conan the Destroyer) från 1984 samt Solomon Kane från 2010. Det har även gjorts en film om Howard själv, Sista telegrammet från Cross Plains (The Whole Wide World) från 1996. Även miljön i datorspelet Age of Conan är baserad på Howards böcker, speciellt Conan Barbaren.

Howard brevväxlade även flitigt med bland annat H. P. Lovecraft.

Howards självmord och omständigheterna kring det har lett till spekulationer om hans mentala hälsa. Hans mor hade varit sjuk med tuberkulos hela sitt liv, och senare gått in i en koma som hon inte förväntades att vakna, han gick ut till sin bil och sköt sig själv i huvudet.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]