Robert E. Howard

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra personer med liknande namn, se Robert Howard.
Robert E. Howard
Robert E. Howard, 1934.
Robert E. Howard, 1934.
FöddRobert Ervin Howard
22 januari 1906
Peaster, Texas, USA
Död11 juni 1936 (30 år)
Cross Plains, Texas, USA
YrkeFörfattare
NationalitetUSA USA
SpråkEngelska
GenrerSword and Sorcery
Namnteckning
Robert Howard signature.svg

Robert Ervin Howard, född 22 januari 1906 i Peaster, Texas, död 11 juni 1936 i Cross Plains, Texas (självmord), var en amerikansk författare som var mest aktiv som skapare av äventyrsberättelser. Berättelserna utspelade sig både i historiska miljöer och i fantasivärldar. Howard var en frontalgestalt inom den litterära genren Sword and Sorcery.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Howard debuterade som författare 1925 med novellen Spear and Fang som publicerades i tidskriften Weird Tales. Han skulle bli mest känd för barbarkrigaren Conan the Barbarian, som först dök upp i berättelsen The Phoenix on the Sword från 1932. Andra kända litterära figurer som Howard är upphovsman till är Röda Sonja, Solomon Kane, El Borak och kung Kull av Atlantis. Ett genomgående drag för hans prosa är att den är rättfram och färgstark, snarare än subtil och språkligt finessrik. I Howards världar är våld oftast lösningen på alla problem; och ofantliga skatter och vackra kvinnor är hjältens belöning.

Några filmer baserade på hans karaktärer har spelats in, bland annat Conan Barbaren från 1982, och dess uppföljare, Conan förgöraren (Conan the Destroyer) från 1984 samt Solomon Kane från 2010. Det har även gjorts en film om Howard själv, Sista telegrammet från Cross Plains (The Whole Wide World) från 1996 där han gestaltas av skådespelaren Vincent D'Onofrio. Även miljön i datorspelet Age of Conan är baserad på Howards böcker, speciellt Conan Barbaren.

Howard brevväxlade även flitigt med bland andra H.P. Lovecraft.

Howards självmord och omständigheterna kring det har lett till spekulationer om hans mentala hälsa. Hans mor hade varit sjuk i tuberkulos hela sitt liv, och när hon försjönk i en koma som hon inte förväntades vakna upp ur, gick han ut till sin bil och sköt sig själv i huvudet.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, 22 mars 2017.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]