Rodriguesflyghund

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Rodriguesflyghund
Status i världen: Akut hotad[1]
Pteropus rodricensis (Zurich Zoo) - back.JPG
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassDäggdjur
Mammalia
OrdningFladdermöss
Chiroptera
FamiljFlyghundar
Pteropodidae
SläktePteropus
ArtRodriguesflyghund
P. rodricensis
Vetenskapligt namn
§ Pteropus rodricensis
AuktorDobson, 1878
Utbredning
Rodrigues Flying Fox area.png
Hitta fler artiklar om djur med

Rodriguesflyghund[2] (Pteropus rodricensis) (en: Rodrigues flying fox or Rodrigues fruit bat) är en flyghund som är endemisk för ön Rodrigues.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Rodriguesflyghunden har ett vingspann på 50 till 90 centimeter och vikten kan uppgå till mellan 300 och 350 gram. Pälsen är tät och mörkt kastanjebrun, förutom omkring nacken, delar av huvudet och skuldrorna där den är mer gyllenbrun.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Rodriguesflyghunden lever i skogar med fruktbärande träd upp till en höjd på omkring 200 meter över havet. Den var en vanlig art på Rodrigues fram till det tidiga 1900-talet. Fram till 1950-talet rapporterades den fortfarande förekomma i större populationer. Under 1970-talet skedde en stor minskning och 1979 fanns endast omkring 70 djur kvar. Vid 1990-talets början hade beståndet återhämtat sig till omkring 1 000 individer. 2003 uppskattades populationen för arten som helhet uppgå till omkring 4 000 individer. Den är sedan 1996 rödlistad av IUCN som akut hotad. Hot mot arten är habitatförlust genom att de skogar där den lever huggs ned och cykloner. Tidigare var även jakt ett hot mot arten.[1]

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Rodriguesflyghunden livnär sig huvudsakligen på frukt och många individer kan samlas i ett och samma träd för att äta av frukten när denna mognar. Den födosöker i skymningen och på natten och för att hitta frukten använder den sitt luktsinne. Den är social, men mellan hanarna finns en rangordnig. Honorna vilar i grupper och en dominant hane finns ofta i närheten av en sådan grupp.

Bredvid frukter ingår flygande insekter i födan. Rodriguesflyghund saknar liksom flera andra flyghundar förmåga till ekolokalisering. Arten hittar sina byten istället med synen. Honor har varje år en kull med en eller sällan två ungar. Könsmognaden infaller efter 1,5 till 2 år.[3]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Pteropus rodricensisIUCN:s rödlista, läst 28 januar 2010.
  2. ^ Kommissionens förordning (EU) 2017/160 om skyddet av vilda djur (PDF), Europeiska unionen, sid.19, läst 2018-09-01.
  3. ^ ”Rodrigues flying fox”. ARKive. 2003. Arkiverad från originalet den 16 mars 2016. https://web.archive.org/web/20160316170717/http://www.arkive.org/rodrigues-flying-fox/pteropus-rodricensis/. Läst 6 mars 2018. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]