Rosenbad

Version från den 9 mars 2013 kl. 04.13 av Addbot (Diskussion | Bidrag) (Bot överför 8 interwikilänk(ar), som nu återfinns på sidan d:q744615Wikidata)

Rosenbad sett från Vasabron, 2006.

Rosenbad är en byggnad på Norrmalm i centrala Stockholm, belägen i kvarteret Rosenbad vid Strömgatan.

Byggnaden har blivit något av en symbol för Sveriges regering. Här har statsministern sitt tjänsterum, regeringen sammanträder och presskonferenserna hålls i huset. Även Statsrådsberedningen, justitieministern, migrationsministern och delar av Justitiedepartementet finns här. I sin helhet omfattar Regeringskansliet tolv departement fördelade över tio kvarter.

Historik

Namnet härrör från den badstuga som låg här sedan 1684. Den ägdes av den tyskfödde badmästaren Christoffer Thiel och hette då troligen Lillienbadh. Namnet ändrades 1708 till Rosenbad. I Nürnberg fanns redan i början på 1500-talet ett Rosenbad där man använde oljor av liljor och rosor för att uppnå medicinsk effekt.

Arkitektur

Det genombrutna tornet mot Strömgatan

Byggnaden är ritad av arkitekten Ferdinand Boberg för AB Rosenbad och Nordiska Kreditbanken och stod färdig 1902. Huset, som byggdes på tomten efter det tidigare Bondeska palatset, upptar halva kvarteret. Rosenbad uppfördes enligt ett byggnadsprogram som omfattade exklusiva privatvåningar, restaurang, kafé, banklokaler, butiker och kontorslokaler. De olika verksamheterna kunde nås från olika entréer och trapphus. Byggnaden är rikt dekorerad med poetiska utsmyckningar huggna i ljusröd och vit sandsten. Hushörnen mot Strömgatan domineras av genombrutna torn, som tecknar ett spetsverk mot himlen och är en typisk Boberg-arkitektur. Hela byggkomplexet med sitt läge intill Norrström för tanken till ett sengotiskt palats i Venedig. Rosenbad är byggnadsminnesmärkt.

Omvandlingen till regeringskansli

Staten hade börjat ta över delar av Rosenbad 1919, och 1922 flyttade det nybildade Handelsdepartementet in. Anpassningen till statlig byggnad ombesörjdes bland annat av arkitekten Sven Silow. 1956 upphörde restaurangverksamheten i Rosenbad, och Regeringskansliet tog över ytterligare delar av fastigheten.

Regeringskansliets historiska motsvarighet var Kunglig Majestäts kansli, vilket huserade i Stockholms slott. Trångboddhet blev snart ett problem och under 1700-talet flyttade verksamheten över till Mynthuset, senare kallat Kanslihuset, vid Mynttorget nära slottet.

Under åren fram till 1980-1981 omvandlades Rosenbad invändigt till funktionella kontorslokaler för Regeringskansliet, genom Tengbom arkitekter. Omvandlingen omvärderades senare, och en hel del av originalutsmyckningen har kunnat återställas. 1981 övergavs Kanslihuset för gott, och statsministerns kontor flyttades till Rosenbad.

Fasaddetaljer

Se även


Källor

Externa länkar