Rosens namn

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Rosens namn
FörfattareUmberto Eco
OriginaltitelIl nome della rosa
OriginalspråkItalienska
ÖversättareEva Alexanderson
LandItalien Italien
Utgivningsår1980
Utgiven på
svenska
1983
UtmärkelserÅrhundradets 100 böcker enligt Le Monde
Stregapriset (1981)
Kuriosaplats 14 på listan med århundradets 100 böcker enligt Le Monde

Rosens namn (italienska: Il nome della rosa), är Umberto Ecos debutroman, utgiven på italienska 1980, på svenska 1983 (Brombergs bokförlag). Rosens namn kan sägas vara på samma gång en filosofilektion, religionshistorisk genomgång, deckare och språkkurs. Den väckte stor uppmärksamhet när den kom, inte minst eftersom den kan uppfattas som en allegori, men frågan är över vad. Boken ställer stora krav på läsaren, bland annat eftersom den innehåller många latinska citat.

Synopsis[redigera | redigera wikitext]

Året är 1327. Den unge benediktinermunken Adso från Melk och hans tillfällige franciskanske läromästare William av Baskerville kommer till ett kloster i Norditalien, där en av munkarna nyligen dött under mystiska omständigheter. William följer ledtrådarna och försöker resonera logiskt med hänvisning till Aristoteles, Thomas av Aquino och Roger Bacon. Fler och fler munkar dör emellertid, och det står snart klart att någon hemlighet i klostrets stängda bibliotek har med saken att göra. Utredningen kompliceras av att Bernado Gui, utsänd av inkvisitionen, inte utreder brotten lika grundligt som William.

Filmen[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Rosens namn (film)

Filmen från 1986 har Sean Connery som William av Baskerville, Christian Slater som Adso, och följer boken relativt nära.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Eco har skrivit en bok om boken, PS till Rosens namn (på svenska 1985).
  • I senare upplagor av den svenska översättningen finns ett efterord av Lars Gustafsson.