Hoppa till innehållet

Stregapriset

Från Wikipedia

Stregapriset (Premio Strega) är det mest prestigefulla italienska litteraturpriset. Det har delats ut sedan 1947 till den italienska författare som skrivit det bästa prosaverket mellan 1 maj föregående år och 30 april. Bland pristagarna finns Cesare Pavese (1950), Alberto Moravia (1952), Giorgio Bassani (1956), Dino Buzzati (1958), Giuseppe Tomasi di Lampedusa (1959), Natalia Ginzburg (1963), Tommaso Landolfi (1975), Primo Levi (1979), Umberto Eco (1981), Gesualdo Bufalino (1988) och Claudio Magris (1997).

Historia[redigera | redigera wikitext]

År 1944 började Maria och Goffredo Bellonci hålla en litterär salong i sitt hem i Rom. Dessa söndagsmöten med författare, konstnärer och intellektuella kom att omfatta många av de mest betydelsefulla i det italienska kulturlivet. Gruppen kom att kallas Amici della Domenica eller "Söndagsvännerna". År 1947 beslutade paret Bellonci, tillsammans med Guido Alberti, ägare till företaget som tillverkar likören Strega, att instifta ett pris, och att Söndagsvännerna skulle utse vinnaren.

Belloncicirkeln och instiftandet av priset sågs som ett försök till återgång till det normala i det italienska kulturlivet, efter åren av krig, fascism och frigörelse. Den förste vinnaren av Stregapriser var Ennio Flaiano, för hans första och enda roman Tempo di uccidere, som utspelar sig i Afrika under andra italiensk-etiopiska kriget. Den har översatts till svenska som Livet läker.

Urvalsprocessen[redigera | redigera wikitext]

Efter Maria Belloncis död 1986, har priset administrerats av Fondazione Maria e Goffredo Bellonci. De 400 medlemmarna i juryn, hämtade ur den italienska kultureliten, kallas fortfarande Söndagsvännerna. För att en bok ska tas upp måste den ha stöd av minst två av vännerna. Denna långa lista kortas sedan ned till en lista på fem genom en första omröstning. Den andra omröstningsomgången, följt av utropandet av segraren, äger rum den första torsdagen i juli i nymphaeumet i Villa Giulia, Rom.

Sponsorer[redigera | redigera wikitext]

Telecom Italia har nyligen anslutit sig som sponsor för priset utöver Stregalikören.

Pristagare[redigera | redigera wikitext]