Rosfeber

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Rosfeber
latin: erysipelas
Klassifikation och externa resurser
ICD-10A46.x
ICD-9035
DiseasesDB4428
Medlineplus000618
eMedicinederm/129 
MeSHsvensk engelsk
Hud med rosfeber

Rosfeber eller ansiktsros (erysipelas[1]) är en bakteriell infektion i läderhuden (dermis). Den syns oftast som en hudinflammation i ansikte eller på underben.

Rosfeber är en bakteriesjukdom som vanligen orsakas av så kallade betahemolyserande streptokocker. Även stafylokocker kan ge upphov till sjukdomen. Det är sålunda ingen egentlig "egen" sjukdom, utan mer ett sjukdomstillstånd som kan ha flera orsaker. Bakterierna utgör ofta en del av patientens normalflora som vid sjukdom har kunnat penetrera huden. I regel finns en hudskada bakom, exempelvis ett skärsår, skavsår, eller kroniskt bensår, men det är inte alltid som man kan finna ingångsporten. Vätskesvullen vävnad (ödem) gör ofta ovanliggande hud extra känslig för sjukdomen.

Rosfeber kan sprida sig snabbt och i värsta fall leda till blodförgiftning (sepsis). Symptomen kan även vara liknande med hög feber och i allvarliga fall svår sjukdomskänsla och matthet eller omtöcknat medvetande. Den drabbade bör därför uppsöka läkare. Behandling är oftast penicillin eller annan antibiotika, i allvarligare fall intravenöst. Under sjukdomstiden rekommenderas avhållsamhet från fysisk ansträngning.

Den som drabbats av rosfeber kan ofta få det igen på samma plats.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”erysipelas”. ne.se. https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/erysipelas. Läst 19 februari 2018. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]